Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget kan ersätta den naturliga komjölken

Annons

Den som tror att det går att framställa komjölk på något annat sätt än genom gräs, spannmål och en ko tror fel. Tidigare så kunde vi läsa en del om hur bra havremjölken var men en havredryck kan aldrig bli mjölk, men det är bra och viktigt att ett alternativ till mjölken finns till alla allergiker.

Få torde ha missat att det just nu är mycket pressat för landets och länets mjölkproducenter, det har att göra av flera anledningar som hade den dåliga smaken att sammanfalla. Mjölkkvoterna släpptes vilket innebar att alla ingående EU-länder gavs möjligheten att producera mer mjölk än tidigare, Rysslands importstopp av europeiska mejerivaror, en följd efter att politiken läxat upp Ryssland för deras hantering av Ukraina och att Kinamarknaden helt stannade av. Därpå kan jag även lägga de konkurrensnackdelar svenska livsmedelsproducenter har.

Detta sammantaget innebär att flera europeiska mejerivaror hittar in på den svenska marknaden. Sedan 2005 har ostimporten fördubblats, inte för att den är bättre, utan för att den är billigare. Men hur kan den vara billigare, har det att göra med att den svenska lagstiftningen vi har runt djurhållning är fördyrande, kan det vara på det viset? Att 60 000 ton importost är mer attraktiv för att den är billigare? Kan en familjs merkostnad av ostkonsumtion, om den skulle vara svensk, kunna jämföras med läsk, öl och annat lyx vi unnar oss?

Enligt Jordbruksverkets statistik så kommer den importerande osten främst från Danmark, Tyskland och Nederländerna. Användandet av bekämpningsmedel i olika länder visar att Sveriges användning av bekämpningsmedel ligger mycket lågt jämfört med övriga länder. Danmark ligger nära dubbelt upp, Tyskland nära fyra gånger upp och Nederländerna kanske 7–8 gånger mer nyttjande av bekämpningsmedel. Tänk även på det när ni väljer pärer och grönt. Antibiotikaanvändandet inom livsmedelsproduktionen ser olika ut, Sverige är låganvändare, vi behandlar sjuka djur, inte alla i förebyggande och tillväxthöjande syfte. Danmark ligger 3–3,5 gånger högre än Sverige, Nederländerna 5 gånger upp och Tyskland 13 gånger. Har det betydelse?

Jamen det är väl klart att det har! Vi har världens klimat- och miljövänligaste mjölkproduktion i Sverige, och vi har bland världens friskaste kor enligt FN. Vi har långliggande vallar och mjölkkor som omvandlar gräset till näringsrik mjölk. De bidrar med sina mular till en biologisk mångfald. Varför ska Sverige exportera klimatpåverkan genom att importera livsmedel från länder som inte har miljöanpassade jordbruk? Vi behöver inte äta kött alla dagar eller dricka mjölk till alla måltider men när vi gör det måste vi ställa oss frågan varifrån kommer detta? Har det betydelse vilken ost jag river till fredagsmysets tacos och sedan förfäras över varför landskapet förändras?

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Gunilla Kjellsson

Ordförande LRF Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel