Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget tvivel om hur Sundsvallsbranden startade

Med anledning av Plus-artikeln Sundsvall satsar på trä – så kan byggandet förändras: "Ett stort steg", ST 9/12.

I artikeln går det att läsa om planerna på mer trähusbebyggelse i Sundsvall. I artikeln på ST.nu, (som har fler bilder än i papperstidningen) skriver reportern i en bildtext: ”Vad som orsakade Sundsvallsbranden har aldrig blivit helt klarlagt. Uppgifter tyder på att den tändande gnistan kom från ångslupen Selånger.”

En bildtext som tyder på slarvig journalistik. Kan det bero på att skribenten sitter i Gävle och inte har någon bra kunskap om Sundsvalls historia?

För mig som under närmare tre år forskade kring Sundsvallsbranden finns det inget tvivel om hur branden startade. Har man läst alla förhörsprotokoll och övriga handlingar kring branden så står det helt klart att det verkligen var ångslupen Selånger som orakade branden. Vilket också framgår av redogörelsen i min bok ”Den tändande gnistan – en bok om den största brandkatastrofen i Sveriges historia”.

Svenåke Boström

Tidigare anställd på Sundsvalls Tidning

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Svar direkt:

Hej Svenåke! Nu har jag inte läst din bok, där du alltså hävdar den historiska slutsatsen att det ”verkligen var ångslupen Selånger som orsakade branden” år 1888.

Som bakgrundsmaterial för att formulera bildtexten, som du reagerar på – ”att uppgifter tyder på att den tändande gnistan kom från ångslupen Selånger” – har jag utgått från uppgifter som vi har i vårt arkiv på ST.

Jag kan bara understryka vikten av att inte dra förhastade slutsatser. Tvärtemot vad du påstår så jobbar jag fysiskt i Sundsvall – jag har aldrig jobbat i Gävle.

Att du sedan, baserat på en bildtext som är korrekt, anklagar mig för att inte ha någon bra kunskap om Sundsvalls historia – det får stå för dig.

Pontus Hellsén

Reporter, Sundsvalls Tidning

Fler insändare:

Hästar är djur och inte fordon – inte red du väl till jobbet i dag?

Ännu en gång vaknar jag till stanken från Östrand – skulle inte utsläppen minska?

Vi har sämst och dyrast busstjänster i landet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel