Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingrid Bergman vårtema för Kulturmagasinet

Utifrån utställningen om Ingrid Bergman på Kulturmagasinet i vår kommer mycket av programverksamheten att kretsa kring henne.
Men annat finns också, som vetenskapsluncher, berättarkaféer och föredrag.

När Ingrid Bergman har huvudrollen i vårens utställningar faller det sig naturligt att ta in henne också i andra aktiviteter.

Till exempel är kultfilmerna på söndagarna hennes high lights - Casablanca, Stromboli, Höstsonaten med flera. Den 5 april föreläser Ulrica Knutson om Ingrid Bergman som feministisk ikon; den 20 och 27 februari kan barnfamiljer komma och leka filmstjärna för en dag. Och till en av onsdagsluncherna har kultursekreterare Carina Möllerberg bjudit in några Ingrid från Sundsvall att berätta om sina liv.

– Det visade sig att många som heter Ingrid är framgångsrika och kreativa och syns mycket, säger Carina Möllerberg.

En annan onsdagslunch ägnas "feministisk manifestation inom nutida scenkonst" med Tiina Rosenberg (20 april). Den 23 mars är ämnet påsktraditioner.

– Och den 13 april bjuder vi in skådespelaren Helena Svartling som får berätta vem hon är bakom rollen, säger Carina Möllerberg.

Nya för i år är kulturkaféerna - romskt den 3 mars, syriskt den 2 april, då det för övrigt hålls en hel syrisk kulturdag - och den 28 april ägnas kaféet kulturmöten inom konst och måleri, och leds av konstnären Wejdan Derky.

Vetenskapsluncherna på torsdagar är en inarbetad programpunkt. I vår är ett par av rubrikerna "Normen sköter sig själv och digitaliseringen hjälper till" den 3 mars, och "Ett krigs kulturarv" den 7 april.

Lunchbion visar inte Ingrid Bergman utan filmer producerade i länet. Berättarcaféerna, där man träffas och berättar för varandra, återkommer med bland annat temat "Regn, rusk och ökenstorm" den 17 februari och "Starka kvinnor" den 21 mars.

Författarbesök blir det även i vår, till exempel av Stina Stoor den 5 mars. Den 20 mars firar Kulturmagasinet nyår, newroz, enligt kurdisk tradition, och dagen före, den 19, firas Earth Hour - miljömanifestationen när man globalt släcker ner så mycket belysning som möjligt under en timme.

Om "Nättroll och drev" handlar ett föredrag med paneldebatt, den 7 april, och den 16 april livesänds dansföreställningen "Perfektion" från Riksteatern.

– Det blir ett experiment för oss att ta emot och visa på skärm, säger Carina Möllerberg.

En onsdagslunch den 11 maj ägnas "Odling i det 20:e århundradet med Farbror Grön.

– Det är ett par från Stockholm som odlar på alla platser som de kan, säger Carina Möllerberg.

Läs om annat som händer/hänt på Kulturmagasinet

P 4 bjöd till kulturdebatt

Vårens barnkulturprogram