Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingvarsson: Jag skrev en krönika om trollen – då hände det här

Om man som jag förra veckan sänkte garden lite grann, blottade uppgivenhet och samtidigt gav troll, hatare och andra frekventa mejlare lite uppmärksamhet i en krönika som fått hyfsad spridning – ja, man behöver inte ha jättestora studieskulder för att räkna ut vad som händer då.

Annons

Man får en massa reaktioner.

Mejlen blir fler.

Det intressanta är att reaktioner kommer från hela skalan. Och att tonen var mildare än annars.

Där finns han som är omskriven i min krönika och som bara måste fortsätta sitt närapå tvångsmässiga mejlande, med formuleringar som "Du vet väl att kunden alltid har rätt" följt av exakt fyra utropstecken.

Där fanns en som skrev ett 9 000 tecken långt resonemang om flyktingpolitiken, oklart varför det skickades till mig.

Och där fanns branschfolk, där bland andra chefredaktörer från Helsingborg i söder till Piteå i norr sände sitt stöd.

Här tänkte jag citera några av de reaktioner vi fått efter krönikan, så du som läser får en lite större inblick i hur människor tänker.

"Ni är dock inte ensamma att bli föremål för eländet eftersom näthatet och trollen snabbt breder ut sig och vid en viss punkt har alla fått sig en slev av otyget", skriver en man under rubriken "Tack för att du orkar."

"Ni förtjänar all skit ni kan få när ni ljuger hela tiden."

"Vill bara tacka för vad jag anser är en utmärkt tidning" … "Kan bara säga att det måste vara personer med mycket dåligt självförtroende och tyvärr tar ut det över era reportage."

"Faktiskt måste jag ju ge dem du benämner som troll, rätt i mycket."

"Vill framföra ett stort tack! Du och dina kollegor gör en riktigt bra tidning!!"

Som synes blandade reaktioner och notabelt är den stillsamma tonen bland de negativa kommentarerna. Att läsare under rubriken "Härlig musik, riktig stake" skickar länkar till mig som leder till vad vissa skulle kalla kontroversiell musik kan jag leva med (delete!) så länge debatten och mejlen hålls på den nivån.

Jag vill tro att mitt ständiga tjatande om detta leder till nåt positivt, nåt som utvecklar. Och jag hoppas att den insats jag gjorde då jag ringde upp några av mejlarna fick nån av dem att tänka till en gång extra innan de klickar på skicka.

Jag har tidigare haft som policy att svara på alla mejl jag får. Det har jag börjat tumma på. I vissa fall är det inte lönt. Men i förra krönikan oroade jag mig för att hela det öppna samhället var på väg ner i avloppet. Kan vi alla enas om att vi gör det vi kan för att förhindra det, så jag kan fortsätta svara alla – förutsatt att samtalet är ärligt och framåtsyftande?

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel