Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inhumant agerande"

Flera unga flyktingar från Afghanistan har den senaste tiden satts i förvar i väntan på utvisning.

En av dem är Dawod Jafari som på grund av sin sexuella läggning riskerar döden om han återvänder.

Dawod, som också kallas Alex, kom till Sverige för drygt tre år sedan. Hans homosexualitet hade då lett till att han blivit förskjuten av sin familj men också att han misshandlats, trakasserats och förföljts av såväl polisen som tidigare vänner. Annelie Huczkowsky från RFSL i Sundsvall har engagerat sig i fallet. Hon har JO-anmält gränspolisen och Migrationsverket för deras hantering av ärendet. Hon berättar att Alex blev kallad till gränspolisen den 31 oktober.

– Eftersom jag blev orolig ringde jag och frågade om det fanns risk att han skulle tas i förvar men de sa att de bara skulle ställa frågor till honom, berättar Annelie.

Men Alex blev placerad i arresten och oron över att tvingas tillbaka till hemlandet fick honom att må mycket dåligt. Han berättar hur han försökte ta sitt liv, bland annat genom att skära sig på armarna. Trots det psykiska tillståndet fördes han inte till sjukhus. Han fick heller ingen tolk.

– Det är ett inhumant agerande. Det får inte gå till på det här sättet, säger Annelie.

Alex flyttades senare till Gävle för vidare transport till transitförvar i Märsta.

I tisdags kväll tog Migrationsverket hans identitetshandlingar samt bankomatkort vilket Annelie menade var en stark indikation på att han skulle skickas hem inom någon dag. Något Annelie menade var helt fel eftersom en ansökan om verkställighetshinder hade skickats in.

– Vi har lagt fram ny bevisning som visar att Alex är homosexuell. Han har deltagit i prideparader och han har också varit med i en radiointervju som spridits till hans hemland. Intervjun gör att han kan bli ännu mer utsatt.

På onsdagen gjorde Migrationsverket plötsligt en ny bedömning. Alex släpptes och kunde åka hem till Sundsvall igen.

– Jag blev jätteglad. Jag vill aldrig åka tillbaks till Afghanistan. Det är farligt för mig, säger Alex.

Annelie tror att kovändningen beror på att hon och Alex juridiska ombud Stig-Åke Pettersson från RFSL bland annat kontaktade höga chefer på myndigheten.

Alex är dock den enda av de tre afghaner från Sundsvall som hittills släppts. Kvar i Märsta finns nu Abbas och Javid. Azita Ghiasvand på Röda korset i Sundsvall berättar att en jurist skickat in en ansökan om verkställighetshinder gällande Javid.

Abbas ärende har skickats till Europadomstolen där man hoppas på ett beslut om inhibition.