Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Initierat om Bengt Hallbergs musikliv från vaggan till graven – guldgruva för jazzvänner

1985 kom Erik Kjellberg, professor emeritus vid musikvetenskapen i Uppsala universitet, med boken Svensk Jazzhistoria (Nordstedt & Söner).

2009 kom boken Jan Johansson – tiden och musiken (Gidlunds förlag) och nu har han satt klorna i ikonen Bengt Hallberg (1932-2013) med en riktig tegelsten på 424 rikt illustrerade sidor.

För den omfattande diskografin står skivproducenten och bokens förläggare Lasse Zackrisson vid Vax Records. Initierat och välskrivet får man följa Bengt Hallbergs musikliv från vaggan till graven.

Göteborgaren Bengt Hallbergs namn började uppmärksammas i stadens jazzkretsar i slutet på 40-talet. Hans tidiga pianospel var en variant på förebilden Teddy Wilsons, med en rörligt broderande högerhand och en rytmiskt effektiv vänsterhand som tillsammans skapade fenomenala fraseringar och melodiska figurer. Därefter utvecklades spelet i en mer modernistisk framtoning utan att helt överge Wilsonidiomet.

Teddy Wilson sade i en intervju i med Oscar Hedlund i slutet på 70-talet: ”För mig har Europa gett två jazzgiganter….den ene var gitarristen Django Reinhardt och den andre är Bengt Hallberg". Citatet är ur Hedlunds bok Galen i Musik.

Ryktet om hans pianistiska begåvning förde honom till Stockholm och vidare studier i harmonilära och teori vid Musikhögskolan. Det skulle inte dröja så länge förrän han vidgade vyerna med att bli en efterfrågad arrangör inom populärmusiken. Han började tidigt komponera och efterlämnar en diger lista över sina verk som spänner över fem decennier. Musik för jazz, kör, tv, film, barn, balett. Men för honom var grundbulten genomgående jazzmusiken.

Den omfattande diskografin i kronologisk ordning med hans inspelningar från 1948 till 2012 inleds med skivdebuten som 16-åring 1948 med Thore Jederby orkester och avslutas med Hallberg solo i Västerlövska kyrka i Heby 2012. En guldgruva för kalenderbitare!

Förutom alla svenska jazzprofiler som han stöttat med sitt fantastiska pianospel, Arne Domnérus, Ove Lind, Putte Wickman, Lars Gullin, Swe-Danes, Jan Allan, Georg Riedel, Rune Gustafsson med flera har han spelat med en rad världsstjärnor som Stan Getz, Lee Konitz, Clark Terry, Thad Jones, Bob Wilber, Bobby Shew, Jack Sheldon.

Erik Kjellberg och Lasse Zackrissons bidrag med denna bok till den svenska jazzlitteraturen är ovärderlig. Den rekommenderas varmt.

Vill man veta mera om boken och skivutgåvorna besök https:/www.vaxrecords.nu

Hans-Erik Bergman

Recension - Litteratur

Erik Kjellberg: Bengt Hallberg - Jazzpianist kompositör-arrangör-pedagog

Vax Records