Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Märkligaste matchen i karriären"

/
  • Johan Samuelsson och Robin Nilsberth i olika matchtröjor – en ovanlig syn.

De är barndomskompisar, har varit Granlo BK:s största stjärnor och spelat i samma femma i sju raka säsonger i högstaligan.
Nu ställs Johan Samuelsson och Robin Nilsberth mot varandra i premiären av Superligan.
– Förmodligen blir det här den märkligaste matchen jag spelat i hela min karriär, säger Nilsberth.
– I sju års tid har vi gaddat ihop oss varje match och träning, nu kommer vi vara lite oense tror jag, säger Samuelsson.

Annons

När Johan Samuelsson valde att lämna Granlo BK och Sundsvall för att testa på spel med IBK Dalen i Superligan fanns barndomsvännen Robin Nilsberth redan i Umeåklubben.

– Att Robin fanns där var absolut en del i att jag flyttade dit, säger Samuelsson i dag.

Duon bodde ihop under delar av åren i Umeå, och sedan dess har sju säsonger gått. Sju säsonger som Johan Samuelsson och Robin Nilsberth spenderat i samma femma, både i IBK Dalen och senare i Granlo BK.

På vägen har de dessutom spelat SM-final och vunnit dubbla VM-guld tillsammans.

– Det kan inte vara vanligt, men det har fungerat väldigt bra. Vi känner varandra utantill både på planen och utanför, kemin har stämt, säger Samuelsson.

– Jag tror att framgången som båda två har haft har berott på varandra också, både på och vid sidan av planen, säger Nilsberth.

Den här säsongen blir annorlunda. Nu spelar duon inte längre i samma femma, de spelar inte ens i samma lag.

Efter den gångna säsongen valde nämligen Nilsberth att skriva på för Storvreta från Uppsala.

– Klart att det var trist och ett stort tomrum att fylla. Det är en viktig spelare och en viktig person, och för mig var det den man delat hotellrum med på bortamatcherna under sju års tid. Men livet går vidare, säger Johan Samuelsson.

Var du besviken på honom?

– Direkt var man lite besviken, när man fick beskedet. Sedan är det klart att man har köpt det och det ger väl honom möjligheter och förutsättningar på och utanför banan.

Att berätta om flytten var svårt för landslagsbacken Nilsberth.

– Det var kämpigt att berätta både för Johan och Anton (Samuelsson) som jag känt så länge. Givetvis fanns tankarna att man svek dem, men ibland måste man tänka på sig själv och de man har nära sig även utanför innebandyn.

Han ångrar inte flytten till Uppsala där han nu bildar en av SSL:s mest profilstarka förstafemmor tillsammans med Mattias Samuelsson, Jimmie Pettersson, Alexander Rudd och Henrik Stenberg.

– Många i laget är nya och vi har nya roller. Det känns ändå som vi kommit en bra bit på vägen, och jag hoppas vi kan gå till slutspel och utmana där, säger Nilsberth.

Vad tror du om Granlo BK den här säsongen?

– Förstakedjan är riktigt bra och nyförvärven ser också bra ut. Det handlar om att ha spelare hela och att alla hittar tillbaka till nivån de kan vara på, då blir de bra. Svagheten är att de är lite känsliga för skador på fel spelare.

Granlokaptenen Johan Samuelsson leder ett lag som tippas i botten – men som går in för att skrälla.

– Att vara lite underdogs känns bra, nästan hela Sverige räknar med att vi ska åka ur eller precis hålla oss kvar. Vi har haft ett och ett halvt mellanår, nu siktar vi högre än så, säger han.

Mer läsning

Annons