Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor SSL-ranking: Granlo får slåss för kontraktet

Om knappt tre månader drar SSL-säsongen i gång.
En säsong där många frågor väntar på svar.
Kommer IBF Falun att fixa fjärde raka SM-guldet? Hänger nykomlingen, Gävle GIK, kvar? Blir Storvreta på nytt ett topplag efter fjolårets fiasko?

Annons

När vi nu tar klivet in i juli månad har i stort sett alla SSL-klubbar spikat sina trupper.

Några frågetecken finns dock fortfarande kvar, bland annat i Falun, där Tero Tiitu, den finske stjärnan, kan vara på väg bort.

Falun, som sopat hem tre raka SM-guld, får gälla som favorit även den här säsongen, men det finns starka utmanare.

Inte minst i Linköping, vårens finalmotståndare, som ställer ett minst lika slagkraftig lag på benen även den här säsongen.

Storvreta, som gjorde praktfiasko i fjol och missade slutspel, bygger om och kommer att tillhöra toppen.

I botten har jag svårt att se hur nykomlingen Gävle GIK ska fixa nytt kontrakt, och jag tror även att Karlstad, det andra nykomlingslaget, åker ur.

Möjligen kan Karlstad klara sig kvar på Granlos bekostnad. Sundsvallsklubben, som tappat VM-backen Robin Nilsberth, har dock värvat rätt bra på forwardssidan och känns snäppet starkare än Karlstad.

Så här rankar Mittmedias innebandyexpert, Thomas Lind, SSL-lagen:

1) IBF Falun

De senaste tre årens svenska mästare får gälla som favoriter även kommande säsong. Landslagscentern, Jonas Svahn, har lämnat för Dalen och Jonas Adriansson, utsedd till årets center förra säsongen, kan missa hela hösten på grund av en korsbandsskada. Det är förstås två tunga avbräck för mästarlaget, men nyförvärven, Simon Palmén och Simon Cederström, känns högintressanta.

Falun kanske inte vinner grundserien, men i SM-slutspelet blir laget, som alltid är bäst när det gäller, oerhört svårstoppat.

2) Linköping

Har flyttat fram positionerna sakta men säkert och i våras spelade klubben sin första SM-final. Med nyförvärvet på backsidan, förre Falu-spelaren Eric Björk, och Martin Karlsson, tillbaka efter benbrottet som stoppade honom från spel under andra halvan av säsongen, känns truppen snäppet vassare än förra säsongen och det kan mycket väl bli finalspel i Globen igen.

3) Storvreta

Uppsalalaget var inför förra säsongen tippad som den stora guldutmanaren till Falun, men floppade totalt och tog sig inte ens till slutspel. Det har städats rejält i truppen, bland annat har ikonen Mika Kohonen tvingats lämna, men den finländske storstjärnan har de senaste åren varit en skugga av sitt forna jag. Landslagsbacken, Robin Nilsberth, utsedd till årets spelare i våras, kan vara årets värvning, och Mullsjös Jimmie Pettersson är också en fin förstärkning. Storvreta jagar revansch!

4) Pixbo

Vann SSL i våras, men var en stor besvikelse i slutspelet och slogs ut av Helsingborg redan i kvartsfinalen. Pixbo går ofta bra under grundserien, men laget har fått lite av en "sämst-när-det-gäller-stämpel" på sig efter ständiga misslyckanden att ta sig till SM-final. Får laget behålla Emil Julkunen, som ryktas vara på väg bort, är årets trupp likvärdig med fjolårets.

5) Mullsjö

Tog sig till SM-semifinal senast, där laget hade flera jämna matcher med Falun, men ändå föll i fyra raka matcher. Tappet av Jimmie Pettersson svider förstås, men nyförvärven, Henrik Olofsson, Isaac Rosén och Jesper Kivipaasi, håller bra klass och det känns som att Mullsjö definitivt är med och utmanar även den här säsongen.

6) Helsingborg

Har, trots rätt namnkunniga och kompetenta trupper, ofta underpresterat genom åren. Förra säsongen bröt dock Skånelaget den trenden, genom att slå ut seriesegraren, Pixbo, i SM-kvartsfinalen. I semin åkte laget ut mot Linköping, men Helsingborgs trupp känns lika bra i år och en viss chans på en ny semifinal finns.

7) Dalen

SSL-klubben med störst spelaromsättning. Har värvat mycket från närområdet, men även fått in Jonas Svahn, landslagscentern, som är tillbaka i Umeåklubben efter tre år i Falun. Svahn är en av årets bästa värvningar och Dalen, som missade slutspel i våras, bör vara ett slutspelslag igen.

8) AIK

Den gamla storklubben hade ett tungt fjolår med missat slutspel och dessutom stora ekonomiska problem. Tomrummet efter storstjärnan, Kim Nilsson, som flyttat till Schweiz, blev enormt stort, och det blev till slut en elfteplats i tabellen. Spelaromsättningen har varit låg, men klubben borde hamna några pinnhål högre upp i tabellen den här säsongen.

9) Växjö

Har, liksom Dalen, haft en stor spelaromsättning, och laget är därför lite svårbedömt. Överraskade i fjol med en femteplats, men det lär knappast bli en lika bra placering igen. Får kriga om en slutspelsplats.

10) Warberg

Ännu en före detta storklubb som har det tungt. Warberg tappade många namnkunniga spelare inför förra säsongen, i år är förlusterna inte på en lika kännbar nivå, men med Simon Palmén och Joakim Andersson borta, och inga jättestarka nyförvärv in, så känns det som att laget får svårt att ta sig till slutspel.

11) Sirius

Billy Nilsson, tillbaka från Falun, vann SSL:s poängliga i fjol och han får dra ett tungt lass även den här säsongen. Överraskade med en sjätteplats förra säsongen, men får svårt att upprepa det. Sirius är dock ett stabilt lag som kommer att vara med i kampen om en slutspelsplats.

12) Granlo

Sundsvallsklubben har brottats med stora ekonomiska problem i många år, och genomgick nyligen en rekonstruktion. Hade det tungt även sportsligt förra säsongen och placerade sig precis ovanför nedflyttningsstrecket. Lär hamna ungefär på samma position igen, även om laget, med nye tränaren Magnus Svensson, värvat rätt bra på forwardssidan, bland annat den tjeckiske VM-spelaren, Ondrej Mikes.

Tappet av VM-backen, Robin Nilsberth, är dock blytungt.

13) Karlstad

Laget är tillbaka i SSL igen efter två säsonger i allsvenskan, och det återstår att se om laget kan etablera sig den här gången.

Klubben har värvat rätt friskt, bland annat centern Jesper Karlsson från Granlo och forwarden Paolo Riedi från Kais Mora, men lär få kämpa hårt för att undvika nedflyttning.

14) Gävle GIK

Stor succé förra säsongen när laget, som nykomlingar i allsvenskan, tog klivet upp i SSL efter en kvalrysare mot Järfälla. Gör sin första säsong i högsta serien och chanserna att hänga kvar är väldigt små. GGIK har inte fått in några etablerade nyförvärv, och laget har dessutom tappat poängkungen, Simon Cederström, till Falun.

Mer läsning

Annons