Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inrätta psykiatriska ambulanser – de kan rädda liv

Just nu är det en för hög tröskel att söka hjälp för den som mår akut dåligt. Att ta sig till en psykiatrisk akutmottagning när en mår som sämst, vilket kan handla om många mil, kan vara så svårt att personen väljer att avsluta sitt liv.

Som det ser ut nu är det i de flesta kommuner polisen, och ibland tillsammans men vanlig ambulans som hämtar den som blivit akut sjuk. Att polisen kommer till ens bostad minskar inte direkt ångesten, jag skulle själv inte vilja att mina grannar skulle börja fundera varför det kommer en polisbil till mitt hem mitt i natten med blåljus. Dessutom tycker jag att polisen ska få jobba med det de ska vara bra på, att lösa brott. De har inte heller rätt utbildning för psykiatrisk akutsjukvård.

Läs även: Vi måste våga prata om det tabubelagda

Därför tycker jag att pam-bilar ska införas i hela Sverige. Pam är en förkortning för psykiatrisk akutmobilitet, en psykiatrisk ambulans, och den visar att psykiatrisk akutsjukvård är lika viktig som somatisk akutsjukvård.

Med pam kan man få vård direkt, i 30 procent av fallen kan rätt vård ges direkt i hemmet och patienten behöver inte åka till akutmottagningen, som oftast har fullt.

Läs även: Rätten till ett värdigt liv

I Sverige tar ungefär 1 500 personer sina liv och årligen görs cirka 15 000 självmordsförsök, jämfört med trafiken där det årligen dör cirka 250 personer.

Regeringen har antagit en nollvision för självmord, men arbetet för att nå dit går långsamt.

Än så länge har jag inte hört något politiskt parti prata om att införa detta i hela Sverige, vilket jag personligen tycker är väldigt konstigt.

Läs även: Nödrop från ett barn: "Älska mig för den jag är"

Ska vi prata pengar (många politikers favoritsamtalsämne?) istället för mänskligt lidande så skulle det säkerligen bespara skattebetalarna stora summor då inläggningarna skulle bli färre, poliserna skulle få mer tid till annat och färre människor skulle hoppa framför tåg (vilket är jättedyrt).

Medmänniska

Medlem i RSMH Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel