Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inrätta vårdcentraler för personer med kronisk cancer

Annons

Om några år kommer en miljon svenskar ha eller ha haft cancer. Det gör cancer till den allra vanligaste sjukdomen i Sverige.

Fortfarande är cancer starkt förknippat med död, men faktum är att 60 procent överlever sin cancersjukdom.

Statistiken för överlevnad har haft en fantastisk utveckling och många lever i dag med vad vi kallar kronisk cancer.

Alla botas inte från cancer, men effektiva läkemedel gör det möjligt att leva vidare. En del går tillbaka till jobbet, andra går ner på deltid, någon är hemma. En är 38 år, en annan 82 år. Livet kan se olika ut men gemensamt för dem som har cancer som en kronisk sjukdom är att man ibland kan behöva uppsöka vården. Biverkningar kan dyka upp fler år senare, ett nedsatt immunförsvar ger infektioner, en ny smärta kan behöva utredas.

Primärvården, dit man är hänvisad, har ingen beredskap för detta. Och det kan vi förstå, det är orimligt att en läkare i allmänmedicin även ska ha specialistkunskap om mer än 200 olika cancersjukdomar. Men det gör också att det kanske inte upptäcks att de symptom en patient har beror på den underhållsbehandling för cancer som personen står på, eller att ett annat symptom är en sen biverkan av tidigare behandling. Eller att underhållsmedicinen ger besvär.

Det är inte heller lämpligt att personer med kronisk cancer hamnar i ett väntrum bredvid hostande influensa- och infektionssjuka eftersom de allra flesta med kronisk cancer är infektionskänsliga på grund av nedsatt immunförsvar. Lika illa är det att bli sittande på en sjukhusakut i timslånga köer bara för att få veta att de inget kan göra eftersom besvären inte är just akuta.

Vårt förslag är att cancercertifierade vårdcentraler införs. Det innebär att just denna vårdcentral har en kvalitetsstämpel för kronisk cancer. Där finns kompetens och kapacitet för kronisk cancer, specialistutbildad personal som är kunnig på underhållsbehandlad cancer och vet vad som är bäst för den enskilde patienten. Kanske behövs ett sjukhusbesök, kanske kan vårdcentralen hantera ett problem som uppstått. Det viktiga är att patienten får ett snabbt och professionellt medicinskt omhändertagande.

Detta är vårt krav till sjukvårdsminister Gabriel Wikström som vi patienter möter på Världscancerdagen den 4 februari. Vi hoppas han tar med sig förslaget därifrån och ser till att cancercertifierade vårdcentraler snarast blir verklighet.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Katarina Johansson, ordförande

Kerstin Holmberg, vice ordförande

Margareta Haag, vice ordförande

För Nätverket mot cancer, som består av cancerprofilerade patient- och intresseorganisationer representerande 27 000 cancerdrabbade i alla åldrar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel