Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandlande chaufför togs ur tjänst

En man misshandlades av en busschaufför på norra Öland på tisdagen. Händelsen filmades. - Jag beklagar djupt det fruktansvärda som kunden har utsatts för. Det jag ser på filmen är helt oacceptabelt, säger Eric Steijer, vid Nobina som kör bussar på uppdrag av Kalmar länstrafik.

Annons

En video som Barometern har publicerat visar hur busschauffören sparkar och slår mannen, efter att den senare tagit en bild på honom. Enligt mannen, som på filmen ses utsättas för misshandeln, vägrades han följa med bussen. Efter att fått skjuts av en vän till en senare hållplats tog han en bild på busschauffören, med syfte att anmäla honom.

Efter det spårade busschauffören ur och sade bland annat "jag hatar era jävla svin". Han både knäade och slog mannen i huvudet - till synes helt oprovocerat.

– Jag har aldrig i hela mitt liv blivit slagen tidigare. Jag trodde jag skulle vara säker här i Sverige, jag trodde aldrig man skulle kunna bli misshandlad av en busschaufför, säger den misshandlade mannen, som är asylsökande från Syrien, till Barometern.

Händelsen är polisanmäld och busschauffören har gjort en motanmälan om våld mot tjänsteman. Han ska ha fått ett slag på armen i samband med händelsen, enligt polisen.

När Annette Norrsen, inre befäl vid polisen i Kalmar, ser videon av misshandeln säger hon till TT:

– Jag ser samma sak som du ser, att han blir misshandlad. Och en anmälan är upprättad, så det stämmer.

Busschauffören har inte gripits efter misshandeln.

Kalmar läns landstings trafikdirektör Karl-Johan Bodell har ännu inte sett filmen som visar misshandeln. Föraren är anställd av kollektivtrafikbolaget Nobina, som kör bussar på uppdrag av KLT.

– Nej, men jag har pratat med mina trafikledare. Föraren anmälde sig själv till Nobina och de har gjort en polisanmälan mot sin egen förare, säger Karl-Johan Bodell.

På filmen ser det ut som att det blir lätt att utreda, det syns tydligt vad som händer.

– Det kan jag mycket väl tänka mig, om det är som du säger. Som säkert du också förmodar kommer nog Nobina fram till att han inte är lämplig som förare.

Busschauffören är tagen ur tjänst sedan filmen om den misstänkta misshandeln kom till Nobinas kännedom. Chauffören har själv sökt vård på sjukhus under dagen.

– I morgon kommer jag att ta kontakt med vår rättschef och låta honom jobba vidare med ärendet, säger Eric Steijer vid Nobinas pressjour.

Är det möjligt för honom att jobba vidare?

– Det finns ingen tvekan om att han slår honom. Men det är för tidigt att svara på. Vi får se vad polisutredningen kommer fram till.

Mer läsning

Annons