Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobelpriset i litteratur i fara – kan stoppas i år

Källor till Sveriges Radio uppger att årets utdelning av Nobelpriset i litteratur riskerar att ställas in på grund av den pågående krisen inom Svenska Akademien.

Annons

Enligt uppgifter till P1:s Kulturnytt finns det starka krafter inom både Nobelkommittén och Svenska Akademien som anser att Nobelpriset i litteratur varken kan eller bör delas ut i år, uppger Sveriges Radio.

Ett förslag som allvarligt diskuteras, enligt Kulturnytt, är att skjuta upp utdelningen av årets pris till nästa år – och då dela ut två priser, dels Nobelpriset för 2018, dels 2019 års pris.

Dörrarna till Svenska akademien. Dörren som öppnas av ständige sekreteraren för  att offentliggöra Nobelpriset i litteratur.Foto: Dan Hansson/SvD/TT

– Jag avstår från en bandad intervju, men kan säga så mycket, att med tanke på både situationen i Akademien och prisets bästa vore det kanske vore bäst att skjuta upp utdelningen ett år. Det är allt jag vill säga just nu, säger Peter Englund, en av ledamöterna som lämnat sitt uppdrag, till Kulturnytt.

Att skjuta upp prisutdelningen under tiden som Svenska Akademien omgrupperar och försöker reparera sitt anseende skulle enligt bedömare Sveriges Radio pratat med kunna vara enda sättet att rädda Nobelprisets status som världens finaste litteraturpris.

Mer läsning

Annons