Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAS-trafiken i gång efter lunch

/

Parterna i flygkonflikten har ingått ett ettårigt avtal.
Strejken är därmed avblåst, uppger SAS i ett pressmeddelande.
I förebyggande syfte hade redan 110 flygningar ställts in i dag.
(TT/ST)

Annons

Läs också tidigare artikel: Så påverkas Midlanda

I förebyggande syfte hade redan 110 flygningar ställts in i dag. Det rör sig huvudsakligen om svenska inrikesflygningar, men även ett antal avgångar till Europa och enstaka till andra delar av världen ställs in. Det innebär att tio procent av torsdagens 1 070 planerade flygningar ställs in, vilket berör omkring 11 000 passagerare.

– Vi ska åka på bröllopsresa till Mexiko. Vi har tagit tåget hit från Sundsvall och fick besked här klockan sex i morse om att det var inställt, säger Ida Stjernstedt, som står i kön till ombokningsdisken, som ringlar sig flera hundra meter på Arlanda.

– Det känns lite oroligt, jag har ingen aning om vad som händer. Vi får vänta och se.

Två SAS-plan från Midlanda till Arlanda har hittills ställts in, morgonavgången klockan 06.40 och även avgången 09.35.

Men SAS räknar nu med att inrikestrafiken ska vara i gång för fullt vid 14-tiden.

– För Sundsvalls del kommer trafiken i gång i och med avgången klockan 13.25 som går som vanligt, säger Malin Selander, presschef på SAS till ST.

Förhandlingarna har pågått sedan slutet av förra året men trots det har man inte lyckats hitta en överenskommelse kring kollektivavtalet. SAS vill bland annat att piloterna ska jobba mer under sommaren då det är större restryck.

En strejk hade kunnat bli mycket kostsam för SAS som varit under stor press en längre tid. Så sent som i februari bröt en vild strejk ut i Danmark med 334 inställda flygningar som följd och en beräknad kostnad på 50 miljoner kronor.

– Nu är fokus på att lösa det här men hamnar vi en sådan situation kommer det att synas i resultaträkningen, sade SAS vd Rickard Gustafsson på onsdagen.

Förhandlingarna mellan SAS och det norska pilotfacket bröt samman tidigt i morse. Därmed går i första omgången sex norska piloter ut i strejk från och med i dag.

– Vi kan inte acceptera att bli påtvingade ett tariffavtal av SAS som innebär ytterligare försämringar av våra villkor och som vi menar går ut över flygsäkerheten och våra medlemmars hälsa, säger Rune Sundland, ledare för det norska pilotfacket.

Mer läsning

Annons