Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inrikesministern: "Det finns risk för terrordåd även i Sundsvall"

Sveriges beredskap mot terrordåd är god, enligt inrikesminister Anders Ygeman.
Men krisberedskapen kan aldrig bli helt vattentät:
– Det finns risk för terrordåd även i Sundsvall.

TV: I spelaren ovan kan du se Anders Ygemans tal om terrorism i Sundsvalls kommunfullmäktige.

I dag, måndag, besökte Anders Ygeman Sundsvall för en träff på Södra Berget med brandmän, hemvärnsmän och andra yrkesgrupper som har till uppgift att rycka in vid krissituationer, som till exempel naturkatastrofer eller terrordåd.

Som inrikesminister har Anders Ygeman det högsta politiska ansvaret för landets ordning, säkerhet och krisberedskap. Från att ha varit en doldis i rikspolitiken har han snabbt blivit en av de mest kända och populäraste ministrarna, sedan han i höstas blev regeringens ansikte utåt i samband med flyktingkatastrofen.

LÄS OCKSÅ: Ygeman hoppfull om vapenregler

Han är inte bara populär i sitt eget parti, utan även bland oppositionen. En ledarskribent på Dagens Nyheter har till exempel twittrat om hans lämplighet som blivande statsminister.

LÄS OCKSÅ: Ygeman mer populär än sin chef

Anders Ygeman är känd för att svara rakt på raka frågor och när ST frågar verkar han inte helt avvisande till tanken på att bli statsminister

– Men nu har vi ju en alldeles utmärkt statsminister i Stefan Löfven, så det är inte alls aktuellt.

Anders Ygeman passade också på att besöka kommunfullmäktiges sammanträde i Sundsvall för att bland annat berätta om och svara på Sundsvallspolitikernas frågor om terrorhotet från islamistiska fundamentalister. Hotbilden finns över hela landet, inte bara i de större städerna. Även i Sundsvall måste myndigheterna ha beredskap för att sådant kan hända, enligt Anders Ygeman.

– Vi har ju haft ett förhöjt terrorhot i landet sedan 2010 och det måste man ta på största allvar. Den självmordsbombare vi har haft i Sverige kom ju från Tranås och det är ju inte någon stor metropol. Samtidigt upplever jag dock att det finns en social och polisiär kontroll på mindre orter som åtminstone gör det svårare att slå till här.

LÄS OCKSÅ: Fler poliser krävs för att klara terrorhotet i länet

Säpo kartlägger hotbilderna och Sveriges beredskap mot terrordåd anses vara god. Men det är svårt att försvara sig i alla lägen, till exempel mot en ensam IS-krigare som agerar helt på egen hand.

– Samtidigt ska man komma ihåg att hotet inte bara kommer från det hållet. Det värsta terrordådet vi haft i vår tid i vår del av världen är ju när Anders Behring Breivik sprängde två bomber i Oslo och sedan sköt ihjäl en stor mängd försvarslösa ungdomar.

MER FRÅN KOMMUNFULLMÄKTIGE: Förslag om hyresrabatt för unga stoppas i Sundsvall: "Idén är sympatisk och trevlig"