Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tyst kulturrevolution när museer drar ned: "Man vill vara länets samlade minne men det börjar likna demens"

Är det en tyst kulturrevolution på gång i Västernorrland? Museum läggs ner i Sollefteå och stora neddragningar sker på länsmuseet i Härnösand. Signaturen "Orolig länsmedborgare" är bekymrad över nedskärningarna.

På länsmuseet gör man sig av med nyckelpersonal för den publika delen av museet. Dels försvinner pedagogerna, de som guidar skolklasser och grupper och som förmedlar kunskaperna som kommer fram genom övriga museets verksamhet.

Till exempel undersöker Västernorrlands museum årligen fornlämningar runt om i länet. Vem ska berätta om de fynden i framtiden?

Man vill vara länets samlade minne men det börjar snarare likna sakta tilltagande demens

Man gör sig av med personal som kan samlingarna, alla de saker som syns och inte syns i utställningarna. Samlingarna är tillsammans med personalen det som utgör museets kapital.

Man vill vara länets samlade minne men det börjar snarare likna sakta tilltagande demens.

Museilagen säger att: Ett museum ska utifrån sitt ämnesområde bidra till samhället och dess utveckling genom att främja kunskap, kulturupplevelser och fri åsiktsbildning. Hur främjar det kunskapen att ta bort pedagogisk personal och samlingskunniga, just de som kan nå ut med kunskaperna till en bredare publik?

Här tar man bort kompetensen, helt i strid mot lagen

Museilagen säger också att: Ett museum ska bidra till forskning och annan kunskapsuppbyggnad, bland annat genom att ha hög kompetens inom sitt ämnesområde. Här tar man bort kompetensen, helt i strid mot lagen. Hur har man tänkt att kompensera denna förlust av kompetens?

En annan sak som museilagen säger är att: Ett museum ska aktivt förvalta sina samlingar för att nå verksamhetens mål. Hur uppnår man det när man tagit bort personal med goda kunskaper om samlingarna?

I museets stadgar kan man läsa: Stiftelsens ändamål ska vara att förvalta stiftelsens samlingar, byggnader och markområden och hålla dem tillgängliga för allmänheten. Stiftelsen ska inom i huvudsak Västernorrlands län bedriva och främja kulturmiljövård och museal verksamhet liksom annan därmed förenlig och närstående kulturell verksamhet samt att på lämpligt sätt fördjupa och förmedla kunskap i hithörande ämnen för en så bred allmänhet som möjligt.

Det blir mycket svårt för museet att nå upp till att klara de uppgifterna. Från museiledningen säger man att man vill satsa på digitalisering men hur ska man göra det då Kulturarvs-IT som digitaliserar tas bort? Tänker man sig att ta in dyra konsulter istället? Lysande användning av bidragen i så fall (jo, jag är sarkastisk).

Att museet haft problem med arbetsmiljön har nog alla som haft kontakt med museet på senare år märkt. Personalen har inte mått bra. Man kan också se på alla skandaler som varit med stängning av huvudvägen in till museet och stängningen av restaurangen Spjutegården.

Man lägger ner museets bibliotek, man tillsätter inte vitala tjänster som till exempel fotograftjänsten. Man kan tycka att vem som helst kan ta ett foto men det handlar om den långsiktiga vården av fotosamlingarna.

Jag är skattebetalare och länsmedborgare. Jag förväntar mig att kunna gå till ett museum där jag kan få den kunskap som jag är berättigad till

Man har inte under flera år lyckats anställa en byggnadsantikvarie och man har tappat en stor del av personalen, till exempel inom konserveringen. Allt detta visar på en ledning som inte vet vad de gör eller var de är på väg.

Detta är också vad arbetsmiljöverket har sett och gått ut med kraftig kritik över.

Jag är skattebetalare och länsmedborgare. Jag förväntar mig att kunna gå till ett museum där jag kan få den kunskap som jag är berättigad till. Jag vill veta mer om min hembygd och min historia satt i ett större sammanhang.

Jag vill inte se hur en grupp människor nedmonterar vårt gemensamma minne genom klantiga och ogenomtänkta beslut. Av arbetsmiljöverkets kritik framgår att man saknar mål och strategier för arbetsmiljön.

Hur är det med verksamhetsmål, finns det? Hur ser man på museet om tio år, finns det kvar då?

Orolig länsmedborgare