Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

190 vindkraftverk kan vara skrämmande – men vår natur är sedan länge förstörd

Annons

Med anledning av Plus-artikeln Stort vindkraftsområde projekteras söder om Ljungan – 190 vindkraftverk kan stå färdiga inom några år, ST 4/2.

Många blev säkert skrämda av uppgiften om att 190 vindkraftverk kan bli verklighet söder om Ljungan. Naturligtvis kan 190 vindkraftverk förstöra våra vyer och också inverka negativt på djurlivet och då särskilt för fåglarna. Men om vi ser till verkligheten är vår natur sedan länge ett enda stort industriområde då naturen skövlats på äldre skog och genomkorsas av vägar. Bilvägarna är snart dessutom enda stället en människa kan vandra på, då själva skogsmarkerna består av slyhyggen, vindfällen och sönderkörda marker av skogsmaskiner.

För Plus-kunder: Många tankar om vindkraftsprojekten söder om Ljungan: "Rätt ointresserade av den här frågan"

Till stor del bygger vårt välstånd på att skogsmarkerna blivit ett enda stort industriområde som också den lilla människan fått ta del av. Vad vindkraften kommer att göra med lilla människans välstånd är oskrivet mer än att det ska vara miljövänligt. Vad vi kan hoppas på är att medel avsätts redan vid bygget av verken som bekostar även saneringen av verken när de är uttjänta. Vi har alltför många industrier i vår närhet som står och förfaller sedan några har skott sig färdigt och dragit härifrån när vinsten sinat eller av andra skäl.

En medborgare

Läs också:

Stora risker med magnetfält i vår omgivning

Solceller är ingen vits i Norrland – här är ju mörkt under en stor del av året

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons