Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldersbestämning – nödvändigt eller skadligt?

Annons

Vi behöver skydda barn på barnhem från att bli utsatta för sexuella närmanden och ännu skadligare behandling från äldre medboende. I några fall behövs någon metod för att avgöra de medboendes ålder för att minska risken för sexuella övergrepp.

Inom ramen för asylpolitiken anses det behövas ett behov av åldersbestämning för asylsökande, som man misstänker vara äldre än som har uppgivits. I det här fallet finns en risk att minderåriga barn utvisas därför att man använder en metod för åldersbestämning som inte håller för vetenskaplig prövning.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Behöver de här två problemen lösas på samma sätt? Är det lika bråttom att komma fram till ett svar på frågan i det andra fallet som på frågan i det första fallet? Vilken typ av fara finns i det första fallet i förhållande till faran i det andra fallet?

En människa kan bära två hinkar vatten genom att låta kärlen hänga i ett ok, som vilar på axlarna. Det finns dock inte lag på att sådant ok skall användas. I en del fall mår kanske bäraren rentav bättre genom att inte använda ett sådant ok. Även om det inte finns något rent språkligt samband mellan bilden och begreppet juxtaposition, förklarar bilden begreppet.

I en del andra fall kan juxtaposition vara ofrånkomlig eller åtminstone i hög grad ändamålsenlig. I sådana fall kan juxtaposition i rättsordningen vara motiverad. I andra fall är principen onödig eller rentav skadlig i rättsordningen.

I fallen med åldersbestämning är väl ändå juxtaposition både onödig och skadlig.

Bertil Lindström

samhällsdebattör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons