Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

All mobbning börjar med att det inte fanns någon mobbning

Annons

Jag möter varje vecka barn och unga som inte längre orkar med skolan. Barn och unga som säger att det inte är någon idé att gå till skolan. Det finns ändå ingen där som efterfrågar dem. Ja, förutom mobbarna, men de kommer nog hitta ett nytt offer. De säger att de inte orkar mer. Att det blir svårt att andas bara man ser skolan på håll. Att de långa mörka korridorerna ger dem tunnelseende.

Deras berättelser om ensamhet, utsatthet, kränkningar och mobbning smärtar att lyssna på. Det blir ibland outhärdligt att lyssna på. Men vet ni, jag och ni måste orka lyssna för de berättelser som vi nästan inte orkar lyssna på, de är de här barnens vardag. De lever mitt i det vi mår dåligt av att bara få ta del av.

För att de här barnen och ungdomarna ska överleva måste vi:

• Våga se!

• Våga fråga!

• Våga lyssna!

• Våga agera!

Ingen får lämnas ensam i sin mobbning. Allt för många barn jag möter säger att ingen vuxen på skolan förstod hur de verkligen hade det. Allt för många vuxna blundade eller vände bort blicken.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

En flicka sa: ”Vuxna ser, men blundar ändå, därför föds och lever mobbning mitt ibland oss varje dag, varje minut på alla våra skolor. Vi är mobbningsblinda.”

Mobbning förekommer i alla skolor. Tusentals elever går varje dag till skolan med en stor klump i magen för att de vet att de kommer att vara ensamma, bli retade, slagna eller utfrysta.

Men så måste det inte vara. Jag menar att det är en verklighet som går att förändra. Målet för alla inom förskola och skola måste vara en nollvision vad gäller mobbning. Jag menar att alla skolor borde ”installera” mobbningslarm samt ha kunskap om hur vi tidigt kan upptäcka och motverka mobbning.

En flicka sa: ”Jag visste inte vem jag skulle vända mig till när jag blev mobbad. Men alla visste vad man skulle göra när brandlarmet gick.”

Alla skolor borde ha ”mobbningslarm”. Att hela skolan har en samsyn på hur man ska agera för att förebygga, upptäcka och stoppa mobbning. Att skolan har samma tänk vad gäller mobbning som man har vad gäller brand. Då vet jag att vi skulle få enormt mycket mindre mobbning på våra skolor.

I lärarrum, korridorer, klassrum, gympasal och matsal ska det sitta en skylt med texten: ”Vid mobbning: Mobbning är förbjudet och måste upphöra. Ingen ska bli mobbad. Alla som jobbar på skolan måste agera vid misstanke om mobbning. Du måste få hjälp om du är mobbad, mobbar andra eller ”bara” tittar på när mobbning sker. Skolan måste stoppa mobbningen. Får du inte hjälp kontakta ...”

Först då skolan verkligen har en nollvision kan vi få ner antalet fall av mobbning. Först då alla på skolan har en samsyn och ett bra framtaget material hur man ska agera för att förebygga, upptäcka och stoppa mobbning kan alla barn känna sig trygga i skolan.

Jag vill avsluta med Sanna 10 år, som sa: ”Vi måste prata om att mobbning finns. Man kan ju inte stoppa något som inte finns.”

Lisbeth Pipping

Författare och föreläsare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons