Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ansvarar för en ständig tillsyn av demokratin

Annons

Ni som av en eller annan anledning får nedanstående text framför er och också läser den ombeds att ha Oscar Wildes ord i tankarna:

”Missnöjet är det första steget till framåtskridande både för den enskilde och för nationen.”

I dagarna har vi sett Storbritannien visa sitt missnöje med EU. Hos dem som röstade för att lämna EU är detta uppenbarligen så stort att det inte längre finns någon vilja att tillhöra den europeiska gemenskapen. Det torde också stå klart att också hos dem som röstade för att stanna i gemenskapen finns ett missnöje med EU.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Missnöje med våra välarvoderade EU-politiker och det ”arbete” som de utför är också utbrett i andra medlemsstater.

Politiker som väljer politiker som väljer politiker och således flyttar demokratin allt längre bort från medborgarna ser vi tydliga exempel på, inte minst i Sverige. Detta med början i våra kommuner, och hela vägen till överstatligheten i Bryssel.

Det vi ser blottlägger allvarliga brister i det vi kallar ”vår representativa demokrati”. Detta kan också sägas gälla andra så kallade västerländska demokratier inom EU.

Utanför EU ser undertecknad en ur många aspekter väl fungerande demokrati i Schweiz. Denna direktdemokrati med sina folkomröstningar synes vara väl värd att närmare studera.

Själv kan undertecknad i ett måhända lite romantiskt sken se medborgarna i den lilla schweiziska kantonen medels handuppräckning direkt besluta om sina angelägenheter.

Brexit, som på många förstasidor i media betraktas som en katastrof, kan i stället ses som en möjlighet till uppvaknande. Detta kräver dock av politiker självrannsakan och en insikt om att demokratin behöver ständig tillsyn. I denna process har också var och en av oss ett oavvisligt ansvar.

Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, vald av politiker som valts av politiker och så vidare, sittande i överstatlighetens centrum, har efter britternas folkomröstning fått en måhända chockartad påminnelse om att makten utgår från gräsrötterna från folket.

Alla friska gräsrötter, väl förankrade i tanken på att demokrati är de mångas möjlighet att göra sin röst hörd, bringar jag till sist min hälsning. Andra får ta till sig några rader ur Nils Ferlins ”Mitt ekorrhjul”:

Ack, klättergroda lilla

ihärdigt under årens lopp

från gren till gren du kravlat opp

Nu står du högt i buskens topp

men luktar lika illa.

Ronny Larsson i Kvistalånga

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons