Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla djur ska ha rätt till ett bra liv – vi måste sluta värdera djur olika

Annons

Det finns många som delar sina liv och hem med hundar, katter och andra ickemänskliga djur. Dessa djur betraktas ofta som kära och fullvärdiga familjemedlemmar. Samtidigt slaktas det i Sverige nästan 90 miljoner landdjur årligen, andra utnyttjas inom mjölk-, ägg- eller pälsindustrin.

Men var ligger egentligen skillnaden mellan en hund och en gris? Varför värderar vi den ena så mycket högre än den andra? Att hålla en hund på minimalt utrymme utan möjlighet att vända sig om, tvångsinseminera den och sedan döda den när den är frisk och endast några år gammal, skulle utan tvekan anses vara djurplågeri.

Läs också: Sluta bränna kroppar på offentliga platser

Om man sedan hade valt att använda köttet från hundens kropp och ta det med sig på grillfesten skulle reaktionerna inte låta vänta på sig. Hur kommer det sig att vi blir förskräckta och arga över tanken att konsumera hund- eller kattkött, men inte resonerar på samma sätt kring kött från andra djur?

Grisar, kor och höns är intelligenta, nyfikna och sociala varelser, som kan kommunicera och bygga relationer med varandra. Ändå väljer vi att stänga in dem i djurfabriker, där de spenderar sina korta liv genom att tjäna oss människor. Det är vanligt att tro att svensk djurhållning innebär ett bra liv för djuren.

Läs också: Låt mig äta kött i fred – så struntar jag i vad ni äter

Men även om djurskyddslagar följs (vilket är långt ifrån en självklarhet) är livet i djurfabriken långt ifrån bra. Många av djuren får aldrig se solljus, djurfabriken erbjuder knappt någon stimulans och möjligheten att få utlopp för sina naturliga beteenden är ytterst begränsad.

Vi tar oss rätten att utnyttja djurs kroppar och avsluta deras - tack vare oss - korta liv. Av vana och tradition behandlar vi djuren som om deras liv vore mindre värdefulla än våra smaklökar. Många svenskar uttrycker tydligt att de tar avstånd från djurplågeri och säger sig värna om djurens bästa. Men går det verkligen att vara en djurvän och samtidigt konsumera animalier? Vi avslutar därmed med en enkel fråga: Vad väljer du att äta till middag ikväll – någon eller något?

Klara Spidlova

Simon Stenberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons