Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla kan påverka och ta ställning i stället för att styras av fördomar

Annons
Att engagera sig politiskt är enkelt, menar Gunnar Nordström. Bilder: Arkiv / Greg Gibson/AP/TT

Hittills har valrörelsen haft en obehaglig karaktär där svaga grupper ställs mot varandra. Så kallade "fake news" delas på nätet. Exempelvis att skolavslutning inte får hållas i kyrkor och att det är förbjudet att sjunga nationalsången. Många tar chansen att vädra sitt missnöje genom att svartmåla Sverige, politikerna och vår demokrati. Många känner och påstår att de inte kan påverka.

Sanningen är att vi i Sverige har det otroligt bra jämfört med övriga världen. Visserligen finns det missförhållanden som orättvis beskattning av pensionärer, segregation i skolor och på många håll brist på personal och pengar till sjukvården. Men nu är det så att i princip alla partier försöker hitta lösningar på dessa problem och att vi alla har möjligheter att framföra våra åsikter offentligt i dessa frågor.

Min förhoppning är att vi inte bara styrs av opinioner och fördomar i sociala medier eller av opinionsundersökningar utan att vi själva kritiskt tar ställning.

Att engagera sig politiskt är enkelt. Mina erfarenheter är att du som medlem i ett parti kan skriva motioner och få dem behandlade. Du kan diskutera aktuella frågor direkt med företrädare för partiet. Du kan delta i omröstningar på partimöten som hålls minst en gång i månaden. Du kan också delta i medlemsenkäter. Du kan utan att vara direkt vald och ha rösträtt delta och yttra i dig många av partiets möten för valda representanter.

I Sundsvall vet jag dessutom att det parti jag röstar på har haft massor av möten om det kommunala handlingsprogrammet och även haft inkomna förslag på remiss till medlemsföreningar och medlemmar flera gånger.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Min förhoppning är att vi inte bara styrs av opinioner och fördomar i sociala medier eller av opinionsundersökningar utan att vi själva kritiskt tar ställning och arbetar för en värld där alla har lika värde och tar ett ansvar för vår miljö och vår demokrati.

Gunnar Nordström

Läs också:

► [+] Synd att det inte finns fler handfasta råd för att skydda demokratin

Ibland talar partiernas reklam för sig själv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons