Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vuxna ska få en andra chans att utbilda sig

/

Annons

Vid det senaste kommunfullmäktigemötet i Sundsvall debatterades "en likvärdig skola" och då lyfte Miljöpartiet upp Komvux som ett viktigt medel för att uppnå just detta. Vuxenutbildning ger alla en andra chans till vidare studier och därmed bättre möjlighet att komma i arbete.

I en undersökning bland dem som studerar på Komvux visar det sig att nästan hälften studerar för att de saknar slutbetyg, en tredjedel studerar för att komplettera sin behörighet och en femtedel för att höja sin kompetens på arbetsmarknaden.

Miljöpartiet anser att gymnasievalet inte ska bli avgörande för resten av livet. Gymnasiet ska öppna dörrar, inte stänga dem. Eleverna ska ha möjlighet att göra nya val senare i livet. Därför vill Miljöpartiet att vuxenutbildningens roll förstärks och att kursutbudet matchas mot behoven på arbetsmarknaden.

Därför är det mycket glädjande att regeringen kommer att avsätta 537 miljoner för att erbjuda alla vuxna rätt till Komvux från och med 2017. Detta är en viktig reform för att förhindra att enskilda fastnar i återvändsgränder i utbildningssystemet som många gör i dag.

Regeringen vill att alla vuxna som saknar grundläggande behörighet till vidare studier efter gymnasiet ska få gå Komvux. Syftet är att uppnå generell behörighet till högskola eller yrkeshögskola och även ge den särskilda behörighet som behövs för vissa högskolestudier.

Maria Algotsson (MP)

Angel Villaverde (MP)

Språkrör, Miljöpartiet i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons