Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alldeles för enkelt att stjäla båtar i Sundsvall

Annons
Gamla kommunavtal möjliggör båtstölder skriver insändarskribenten. Bild: Sofie Wiklund (montage).

Sundsvalls båtsällskap har stängt sin båtramp och hänvisar sina medlemmar till Ortvikens båtklubb där det finns en båtramp som är öppen för alla. Dit kan du åka om du vill sjösätta eller dra upp din båt, och du kan göra detta hur ofta du vill.

Sundsvalls kommun tvingar i princip båtklubben att medverka till stölder.

Men det finns en baksida med en sådan ramp, nämligen att stulna vattenskotrar och båtar kan hämtas när som helst på dygnet mitt i stan och utan någon koll alls. En kille jag känner mötte en bil med båttrailer, han tyckte båten var lik hans egen men reflekterade inte mer över detta.

Men när han kom till sin stuga så var hans båt borta, det var hans egen båt han mött. Stulen mitt på dagen, uppdragen på rampen i Ortvikens motorbåtsklubb.

Ortvikens motorbåtsklubb. Ingen skugga må falla över klubben utan problemet beror på Sundsvalls kommun, hävdar skribenten. Bild: Håkan Humla

Ingen skugga må falla över klubben utan allt beror på Sundsvalls kommun som på grund av ett gammalt avtal tvingar klubben att tillåta fri användning av rampen. Men kommunens egna ramper är låsta. Likaså alla de båtklubbar jag känner till.

Sundsvalls kommun tvingar i princip båtklubben att medverka till stölder. Har kommunen ens en gnutta heder i knoppen så låter man klubben låsa rampen och endast öppna den för verifierade användare, alltså bör legitimation visas vid användning.

Och låt dom ta betalt varje gång så försvinner mycket av okynnesanvändningen. Finns inget i kommunallagen som tvingar kommunen att erbjuda båtägare fria sjösättningsramper, låt båtklubben sköta rampen och hålla koll på användningen så slipper vi säkert några båtstölder.

Avtal kan omförhandlas då situationer förändras. Kommunen har fått igen sina satsade pengar för 30 år sen med råge. Låter mer som ramplivegenskap för klubben.

(Båten hittade vi i Stöde).

Örnvikarn

Sundsvalls kommun har fått chansen att svara på insändaren men har inte återkommit

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons