Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Almega: Konsekvensutred vinstförbudet i välfärden

Annons
Insändarskribenterna kräver regionala och lokala konsekvensutredningar av vinstförbudet i välfärden.

Det måste genast göras en utredning i Sundsvall om konsekvenserna av ett vinstförbud i välfärden. Många människor i hela Västernorrland kommer att drabbas när regeringen och Vänsterpartiet tvingar leverantörerna inom vård, skola och omsorg till nedläggning. Och det måste finnas en plan för hur övertagandet rent praktiskt ska gå till.

Regeringens utredning, under ledning av Ilmar Reepalu, har lagt fram sitt förslag om vinstförbud i välfärdens branscher och en proposition är att vänta till våren 2018. Någon konsekvensutredning gjorde dock aldrig Ilmar Reepalu, något som alltid varit självklart för det svenska utredningsväsendet. Reepalu-utredningen kan i detta avseende inte beskrivas som annat än ett haveri.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

På en övergripande nivå blir konsekvenserna tydliga. Revisionsbyråerna PWC och Grant Thornton har, oberoende av varandra, kommit fram till att 80 procent av de privata välfärdsleverantörerna kommer att slås ut om vinstförbudet blir verklighet.

Att det är många som berörs i Sundsvall och hela Västernorrland står helt klart. Enligt SCB arbetar det i dag 2 000 personer i Västernorrlands län i företag som skulle påverkas av ett vinstförbud. Cirka 50 00 elever inom för-, grund – och gymnasieskola i länet har valt friskolor som kan tvingas lägga ned sina verksamheter. Även cirka 400 äldre som har sin hemtjänst från privata alternativ kan tvingas bort från den omsorg de har valt.  Och många av länets invånare måste byta den vårdcentral de från början har valt. Antal läkarbesök samt övriga sjukvårdsbesök inom den privata vården i Västernorrland uppgår till ungefär 370 000.

Ledare: Svend Dahl: Ledare: 900 skolor i Sverige riskerar stängas med Shekarabis vänsterpolitik

Därför behövs en konsekvensanalys av vinstförbudet. Den måste svara på hur detta slår mot välfärdsföretagen och hur många människor som drabbas i Sundsvall och hela länet. Och det måste framgå hur detta ska gå till.

Jobbhälsobarometern visar att anställda inom privata vårdföretag är betydlig mer nöjda med sin arbetssituation än de i offentligt styrd vård

Frågorna är många. Ska till exempel kommun och landsting köpa de privata välfärdsföretagen till ett marknadspris som säljaren kan acceptera? Och finns det i så fall resurser till det? Eller ska de privata verksamheterna bara läggas ner? I det senare fallet måste kommunen och landstinget bygga upp verksamheten från grunden igen.

De måste bland annat skaffa lokaler, rekrytera personal, bygga upp IT-system, köpa inventarier och lista kunder. Var i budgeten finns detta, och vill personalen verkligen gå tillbaka till en arbetsgivare som de frivilligt har lämnat? Jobbhälsobarometern visar att anställda inom privata vårdföretag är betydlig mer nöjda med sin arbetssituation än de i offentligt styrd vård.

Medborgarna i Västernorrland förtjänar att få veta vad som kommer att hända med deras välfärd. Regionala och lokala konsekvensutredningar av vinstförbudet är därför ett självklart krav.

Andreas ÅströmNäringspolitisk chef, Almega

Jenny MobergChef för Almega Norr

Läs också:

S: Vinstjakten i skola och omsorg ska bort – det klarar de seriösa aktörerna

Nio av tio skol- och omsorgsföretag får svårt att överleva om regeringen stoppar vinsterna

Vi företagare är oroliga – vinstbegränsning hotar välfärden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons