Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använd inte skattepengar till Eons utvecklingsprojekt

/

Annons

Lokalt energisystem – LES – på Åstön är märkligt. Eon skriver på sin hemsida att vindkraftverket (vk) är något större än ett gårdsverk och räcker inte för områdets behov. Därför marknadsförs solceller (sc) till de boende.

Läs också: Åstön är inte rätt plats för lokal el

Cirka 100 000 kr per kund. Eon skall överföra ansvaret för delar av elproduktion till kunderna och själva stå för distributionen. En anledning kan vara att endast fastighetsägare kan få rotavdrag. Det vill säga projektet skall delvis finansieras med skattepengar. Om 100 kunder nappar på erbjudandet, investerar de tio miljoner och det kostar skattekistan flera miljoner i rot och kanske ännu mer om energistöd beviljas.

Varför står inte Eon för kostnaderna för sitt utvecklingsprojekt? De politiker i Timrå som beviljat byggandet kanske kan förklara varför de prioritera Eons LES-projekt i skattefördelningen som blir ett resultat av att en produktionsenhet – sc – skall finansieras av kunderna.

Har skolan, sjukvården med flera för mycket pengar? Får kommunen del av Eons vinster om projektet på sikt blir vinstgivande? I kommunen finns redan en enhet som lokalt producerar all sin el förnyelsebart. Varför inte höra efter med SCA och Östrand om man inte kan få ta del av erfarenheter av deras lokala energisystem. Kan kanske ske utan att förstöra ett naturområde som besöka av många tusen varje år.

Läs också: Så mycket höjer Eon Elnät avgiften för villaägare – priset ändras 1 juli

Såg en siffra på 20 000 besökare per år som kanske inte uppskattar en bullrande dieselmotor eller en ljudmatta från ett vindkraftverk av gårdsstorlek.

Anders Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons