Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det för tidigt att avsluta ockupationen?

Annons

Veckan före midsommar besöker Israels president Reuven Rivlin EU-parlamentet för att diskutera situationen i Mellanöstern och speciellt Frankrikes initiativ till nya fredsförhandlingar mellan israeler och palestinier. Budskapet från president Rivlin är i korthet att det franska initiativet bara innebär förhandlingar för sakens skull, och därför är dömt att misslyckas, och att det i nuläget är för tidigt för förhandlingar för att avsluta ockupationen av Palestina.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Enligt Rivin är det stora problemet brist på förtroende mellan den israeliska och den palestinska sidan. Alltså inte stölden av palestinskt land, husförstörelserna, murarna och stängslen, de allt fler olagliga israeliska bosättningarna, fängslandena och de utomrättsliga avrättningarna av palestinier och allt annat som påverkar människorna i deras vardagliga liv. Där alla andra ser att det är ockupationen som är orsaken ser Rivlin alltså bara en förtroendekris?

President Rivlins recept för EU är att sitta still i båten, inte ta några initiativ och bara se tiden an – så kommer allt så småningom att lösa sig. Förmodligen har han rätt. Om EU och andra inte agerar så kan vi inom inte alltför lång framtid komma att se en etniskt rensad, judisk, stat i hela det historiska Palestina – med palestinierna spridda över världen i en flyktingtillvaro utan slut. Men vill vi ha det så?

Nästa år fyller den israeliska ockupationen av Palestina 50 år. Är inte det något som våra politiker nu, tvärtemot Reuven Rivlins önskan, borde agera kraftfullt för att slippa uppleva?

Gunnar Olofsson 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons