Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbete borde uppmuntras från CSN

Annons

Replik på Vi i Sverige har ett väldigt generöst studiestöd ST 18 juni.

Antingen har Klas Elfving tolkat min artikel fel eller så var jag otydlig i min text. Det jag menar är inte att jag inte har något ansvar över att själv hålla koll på hur mycket jag tjänar för att slippa bli återbetalningsskyldig till CSN. Det är jag fullständigt klar över. Jag har hela tiden vetat att jag legat över gränsen över hur mycket man får(?) tjäna. Jag har bara skjutit det framför mig och det som hänt, det vill säga att jag nu måste betala tillbaka en del av fribeloppet, alltså den del man får av staten (om man inte arbetar för mycket) är således helt och hållet min egen skuld. Min klagan gäller att jag inte tycker att jag ska behöva betala tillbaka några pengar alls, över huvud taget. Jag resonerar nämligen som så att då jag redan betalat tillbaka en del, i form av den skatt som dras av min lön, vill jag faktiskt inte betala en gång till.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Jag vill att man slopar inkomsttaket för studenter helt enkelt. Även om Klas Elfving skriver att Sverige i förhållande till andra länder har ett otroligt frikostigt studiemedelssystem imponerar inte det på mig. Jag tycker att Sverige då i så fall ska vara först med att vara det land som avskaffar inkomsttaket för studenter. Det känns otroligt omodernt att en sådan begränsning fortfarande är kvar. Är det inte bra att studenter vill arbeta i stället för att skuldsätta sig?

Av vad jag kan förstå av media behöver Sverige människor som arbetar, inte minst i välfärden. Gör man då en skillnad på studenters arbetsinsats och vanliga medborgares? Och är det inte, till syvende och sist, studentens enda ansvar att klara av sina studier? Hur man sedan väljer (eller tvingas välja utifrån olika livsförutsättningar) att finansiera sina studier är väl inte myndigheternas business så länge arbetet är lagligt?

I artikeln skriver Klas Elfving att CSN helst inte vill fatta beslut om återkrav. Varför gör man det då?

Agneta Hollsten

Socionomstuderande, Mittuniversitetet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons