Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetet som inte uppskattas – ge bättre lön till de som sliter

Annons

Tänk hur tiderna förändras och hur vi i dag ser på människor. Jag tänker främst på de stackars skogsplantörer från främmande länder som får samma priser per planta som man hade för 20 till 25 år sedan. Sedan pratar man illa om våra egna unga. De vill inte sätta sin fot på föryngringsytorna, då priserna eller utvecklingen i yrket är som de bör vara i dag. I just utvecklingen för att få ner plantan i marken så har man inte hängt med, det går att fortare få ner plantan i marken.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

En normalprestation var och är 2 000 plantor per dag i snitt, om man inte har fysik som Gunde Swan eller Per Elofsson. Då hade man kunnat få ner betydligt fler plantor per dag och kunde nästan fördubbla sin dagsförtjänst mot en normal människa. Men dessa människor är inte en dussinvara och för den som i dag har en normalprestation tjänar cirka 700 kronor på en dag.

Nu ska ingen tro att man med lätthet kan trycka ner 2 000 plantor per dag, och sedan visslande gå hem med cirka 700 kronor. Nej, det är med svett och ibland att man riktigt far illa av att kliva runt bland sten, rat och stubbar. Vad jag menar med detta är att företagen utnyttjar utländsk arbetskraft för att pressa priser till den grad att nästan ingen svensk kan ta på sig dessa jobb längre. Men så klart, det är ju ett lågpresterande jobb där man bara behöver gummistövlar och ett jävlar anamma samt inte vara rädd för att svettas. Men för detta vill man inte betala en skälig lön till vare sig de stackars unga eller den utnyttjade utländska arbetskraften.

Planteringssommar igen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons