Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen är inte så dålig som vi ständigt får höra

Annons
Arbetsförmedlaren Johan Berg menar att Arbetsförmedlingen har oförtjänt dåligt rykte. Bild: Privat / Leif Johansson

Replik på Svenskt Näringsliv: Låt företagsreformer stå i centrum i valet, ST 28/2.

Svenskt Näringsliv vill att företagsreformer ska stå i centrum i valet. En av reformerna som Svenskt Näringsliv vill se är en nedläggning av Arbetsförmedlingen.

Edward Hamilton och Anna Hedensjö Johansson kritiserar Arbetsförmedlingen för att endast fem procent av de arbetslösa får jobb genom myndigheten. Det här är att kraftigt förenkla bilden av vad Arbetsförmedlingen gör och ett sätt att förminska arbetsförmedlare. En mer rättvisande bild är det faktum att hela en av tre arbetslösa uppger att Arbetsförmedlingen har bidragit till att de fått jobb. Dessutom visar SCB:s statistik att mer än dubbelt så många arbetslösa (13 procent) får jobb genom Arbetsförmedlingen.

För Plus-kunder: Ny praktiksatsning för nyanlända – Mohamed är först ut på Bilprovningen: "Vill jobba här tills jag är 65"

Jag håller med företrädarna om att det finns stora utmaningar vad gäller ungdomsarbetslösheten i länet. Däremot bör lyftas fram att arbetslösheten i länet för ungdomar mellan 18 och 24 år nästintill har halverats sedan 2011 och uppgår till 13,9 procent, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Svenskt Näringsliv vill ersätta myndigheten med en helt privatiserad arbetsförmedling. Det som här inte nämns är att det redan i dag finns en väl utbyggd privat marknad. Förra året betalades ut drygt 5,8 miljarder till privata aktörer inom coachning, utbildning och rehabilitering. Kostnaden för hela Arbetsförmedlingens organisation uppgick till 8,5 miljarder. Så slakten av den ”heliga kon” har redan börjat i högsta grad, men det räcker inte enligt Svenskt Näringsliv.

Avsevärt fler arbetsgivare har förtroende för Arbetsförmedlingen jämfört med de som inte har det.

Skribenterna menar att Arbetsförmedlingen lider av stora förtroendeproblem och att deras medlemsföretag anser att myndigheten inte fungerar. Det är ett intressant uttalande. Det visar sig nämligen att avsevärt fler arbetsgivare har förtroende för Arbetsförmedlingen jämfört med de som inte har det. I den senaste kundundersökningen som presenterades förra veckan beskriver arbetsgivare Arbetsförmedlingen som just ”förtroendeingivande” och ”professionell”. Hela nio av tio arbetsgivare som använder sig av myndigheten i sin rekrytering är nöjda. Det visar genomsnittssiffror för hela (!) perioden 2008–2017.

Läs också: Arbetsförmedlingen och Region Västernorrland i samarbete kring kompetensförsörjning

Arbetsförmedlingen dras däremot med låga förtroendesiffror hos allmänheten. Men det återspeglar inte hur arbetsgivare och arbetssökande ser på Arbetsförmedlingen. Professor Anders Forslund, verksam vid IFAU, menar att förtroendemätningar inte behöver ge en rättvis bild över hur pass väl man klarar av sitt uppdrag. Arbetsförmedlingens uppdrag som bland annat kontrollmyndighet kan vara en orsak till de låga siffrorna hos allmänheten, menar Forslund.

Medias roll är även påtaglig. Kantar Sifo konstaterar att hela 78 procent uppfattar den mediala bilden av Arbetsförmedlingen som negativ, jämfört med endast 5 procent som menar motsatsen. Bilden av Arbetsförmedlingen blir snedvriden av media där det inte anses tillräckligt intressant att rapportera om att EU-kommissionen lyfter fram myndigheten som väl fungerande med hög prestationsnivå. Inte heller att etableringsreformen har gett positiva effekter eller att fem av sex verksamhetsmål från förra året har uppnåtts. 

Professor Lars Calmfors anser att Arbetsförmedlingens låga anseende är delvis oförtjänt. Jag är beredd att hålla med.

Johan Berg, arbetsförmedlare

Läs också:

Med dagens kaotiska system får vi betydligt fler som sitter utanför affärerna och tigger

Ingen ersättning och lång väntan på hjälp – något måste vara fel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons