Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljön eller statistiken – vilket går först?

Annons

Arbetsmiljön måste få gå först i alla lägen, alla vill ju må bra. Det som nu sker är att Byggnads lokalt vägrar låta arbetsmiljön gå först, de vill till varje pris ha kvar ackordet.

Under en längre period har jag nu sett hur mina arbetskamrater, både tjänstemän och hantverkare, mått riktigt dåligt. Detta på grund av att det ska förhandlas om lön på projektet och att parterna inte kunnat komma överens om vilken nivå timpengen ska ligga på.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Jag och många av mina arbetskamrater på Östrandsprojektet är mer än nöjda med budet som arbetsgivaren gett, över 35 000 kronor i månaden. Vilken annan yrkeskategori skulle inte bli glad för den lönen? Vi ser hellre att vi har kvar vårt arbete för den pengen än att försöka krama ur några kronor till från arbetsgivaren – och i förlängningen beställaren (som troligen inte kan förstå hur detta föråldrade lönesystem finns kvar på 2000-talet).

Konsekvensen blir att arbetstillfällena och skatteintäkterna till Sverige går till arbetare från andra länder som med största säkerhet kommer att utföra ett minst lika bra arbete som vi – till en lägre total timkostnad (inklusive sociala avgifter med mera vilket beror på de skatteregler som gäller).

Jag och mina arbetskamrater trivs mycket bra på Peab men vi kanske kommer att skiljas åt, och vem vet i vilken typ av arbetsmiljö som vi framöver kommer att verka i – med Byggnads goda minne. Jag trodde i min enfald att Byggnads var medlemmarnas språkrör och som inte driver egna interna frågor.

Anonym Peab-medarbetare med rädsla för repressalier från Byggnads

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons