Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åstöns framtid står på spel

/

Annons

Det är med sorg som jag följer debatten om vackra Åstön och dess möjligheter som rekreationsområde och dragplåster för Timrås besöksnäring. Det verkar vara mera munhuggning och diskussion om vem som har rätt eller fel och så har jag upplevt att det varit ända sedan området blev ett naturreservat för 16 år sen. Vad har hänt sedan dess? Hur mycket har utvecklats, hur mycket har "gått förlorat" under dessa år?

Att älta det som varit, vem som gjort rätt eller fel, tar bara av den framtid vi har. Starta i stället ett större arbete där Timrå kommun, naturvårdsföreningen, museiföreningen, nuvarande områdesförvaltare och nuvarande caféentreprenör tillsammans jobbar för Åstöns och Timrå besöksnärings framtid? Länsstyrelsen kanske ska vara med på ett hörn också. Jobba brett och förutsättningslöst för att ta fram en plan och en ångsiktig strategi för en hållbar utveckling av området. En utveckling som gagnar naturvård, besöksnäring och entreprenörskap. Eller kanske ett sådant arbete redan pågår, men att det inte syns i debatten?

Frågor som kan besvaras:

• Vad ”kostar” en ökad turism för naturvården? Hur kan dessa minimeras? Finns det till och med fördelar för naturvården med en ökad turism och förutsättningar för en bättre skötsel av området.

• Vad förväntar sig en gäst i form av service, bemötande, faciliteter med mera? Vad behövs för att locka gäster, och vilka gäster vill vi ha? Vill vi att de ska ges möjlighet att lämna pengar efter sig, eller vill vi att de ska ströva, bada, uppleva och med stöd av allemansrätten uppleva medhavd fikakorg.

• Vilka faciliteter vill vi ska finnas i form av camping, toaletter, duschar, bryggor, kiosk, bad, vandring med mera? Vilka möjligheter har området, hur kan dessa användas på ett hållbart sätt?

• Vad behövs för att en eller flera entreprenörer ska vilja och lyckas med att ha en verksamhet i området?

• Vad kostar det att renovera befintliga byggnader och hur ska de användas?

• Hur ska koppling till en utveckling av båtbryggan i Södra Åkeröviken (som är det rätta namnet) göras?

• Kan den befintliga serviceanläggningen, som byggdes av allmänna medel så att de som hyr fiskestugor kan nyttja den, även nyttjas av campinggäster? Hittills har det inte varit möjligt.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Säkert finns det fler frågor att besvara och det viktigt att ta vara på all den kunskap, erfarenheter och idéer som finns samlade hos de som verkar och verkat i området.

Hur kan allt detta samordnas i en hållbar plan för kommunens, besökarnas och våra invånares bästa?

Diskussioner om vem som har gjort si eller så och vem som har rätt eller fel gagnar inte besöksnäringen, det gagnar inte de som bor i Timrå och det gagnar inte entreprenörer som har en idé. För att få till en bra och hållbar besöksnäring behövs en infrastruktur i form av campingar, ställplatser, butiker och restauranger som är öppna, tillgängliga bad, tillgängligt fiske, tillgängliga vandrings- och cykelleder, eller skidspår vintertid. Bra och aktuell information, skyltar som hänvisar rätt är också viktiga för att skapa en hållbar utveckling. Den skapar vi bäst i breda samtal som ska leda till att skapa bra beslutsunderlag för både politiker, tjänstemän och satsande entreprenörer.

Jag håller helt och hållet med Kaj Plats som i ST den 31 juli uttryckte alla de fina möjligheter vi har i kommunen, om vi bara vill se dem och hittar former att utnyttja dem för att skapa en hållbar utveckling.

Med en bra infrastruktur och ett antal bra produkter skapas möjligheter för entreprenörer att utveckla verksamhet för besöksnäringen. Det går inte om vi fortsätter gräla om vem som har rätt eller fel.

Stig Åtsidan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons