Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att inte erbjuda alla gratis PSA-prov är som att bara vissa kvinnor skulle få mammografi

Annons
Skribenten menar att det är ojämlikt att inte erbjuda gratis PSA-prov när kvinnor har gratis mammografi. Bild: Claudio Bresciani/TT / Christine Olsson/TT

Med anledning av Plus-artikeln "Orättvist att inte erbjuda screening" – Träpatronerna kräver satsning på prostatacancer, ST 11/4.

I en intressant artikel i ST kan man läsa om PSA-provtagning och skälen till att göra detta på alla män i en viss åldersgrupp. 

Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden verkar dock tro att vissa män ”kanske inte har så stor nytta av det”. Det är helt rätt om man tar ett PSA-prov på en helt frisk person och inte hittar något. Det är samma nytta som en kvinna har av mammografi om man inte hittar någon cancer. Att inte erbjuda alla som vill ta PSA-prov, denna enkla och billiga service, är lika ojämlikt som om man bara skulle ge vissa grupper av kvinnor mammografi.

Det verkar som om Hälso- och sjukvårdsnämnden borde informera sig lite bättre i en sådan här viktig fråga snarast. Annars är det snart nyval och då får vi säkert en förändring ändå.

Drabbbad men överlevande tack vare PSA

Läs också:

Även äldre kvinnor har sex – höj åldersgränsen för cellprov och rädda liv

Om kvinnor får gratis cellprov bör det vara samma sak med PSA-prov för män

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons