Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att ta bort elevassistenter kommer drabba barnen hårdast

Annons

Kommentar på "Efter det stora underskottet – nu kan antalet extraresurser i Sundsvalls skolor minska", ST 13 maj.

Man häpnar över vad skoldirektör Lars Karlstrand uttalat. Han menar att man kan spara pengar genom att ha lärarassistenter i stället för elevassistenter. Ursäkta men vad menar han? Är det alltså lärarna som är i behov av stöd, inte eleverna?

Efter många år i skolan skakas min värld om ordentligt. Man talar om flera hundra så kallade överanställda inom skolan och menar att det är elevernas resurspersonal som tippat budgeten över ända, men alla som arbetar i skolan vet att det är andra diffusa yrkeskategorier som kostat pengar under de senaste åren. Intendenter är ett exempel på de som faller under en sådan kategori.

Läs också: Chockbesked för skolan – 88 miljoner back: "Helt oacceptabelt"

Ska inte intendenter arbeta på museum? Flera av dem har ingen tydlig arbetsbeskrivning utan famlar i mörkret. Lägg där till alla administratörer, konsulter, controllers och strateger. Högavlönad personal ställs alltså mot en lågavlönad grupp elevassistenter, som får skoldagen att bli dräglig för våra allra sköraste medborgare. Är inte det att sila mygg och svälja kameler?

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Barn- och utbildningsförvaltningen står under en stor omorganisation där flera nyckelpersoner frivilligt har slutat, med katastrofala följder som märks ute i verksamheterna. Många undrar hur det ska sluta. Om man tar ifrån elever med svårigheter deras hjälpande händer väntar ännu sämre skolresultat, det vet alla som finns ute på våra skolor.

Läs också: Här är nya planen för att rädda skolan – chefer tvingas söka om sina jobb

Elevassistenter är många gånger förutsättningen för att en del elever ens ska vilja komma till skolan. Det är fler elever än de som har fysiska funktionshinder som behöver hjälp för att få skolvardagen att fungera. Som tidigare chef över elevhälsan borde Karlstrand känna till det, men nu är det bara politik som gäller.

Hur kommer det sig att det alltid ska sparas på basverksamheten i skolan? Varför drar man inte ner på onödiga tjänster som ingen har frågat efter? Gör om och gör rätt!

Luttrad lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons