Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avsaknad av mensskydd gör att mängder av flickor missar skolan

Annons
Mensskydd är självklart för oss, men långt ifrån för alla. I många u-länder är mensen ett stort hinder för flickor som tvingas till ohygieniska metoder. Bilder: Janerik Henriksson/TT / Ben Curtis/AP/TT

Mensfrågan är väldigt aktuell här i Sverige, men den gäller inte bara här. Utan i många andra länder också, främst i u-länder. 60 procent av skolorna i Elfenbenskusten i Västafrika saknar toaletter, ännu fler saknar rinnande vatten. I Sierra Leone har bara var tjugonde skola på landsbygden toaletter. I Uganda stannar 60 procent av flickorna hemma under mensen.

Nio av tio menstruerande flickor saknar kommersiella mensskydd. I stället används torkade löv, trasor, torkad djuravföring eller inget alls. Saknaden av toaletter eller riskerna att gå ut i buskarna gör att många väljer att använda samma torkat löv eller trasa hela dagen utan att byta när det är i skolan. Brist på toaletter och rinnande vatten, brist på bra mensskydd kan leda till dålig hygien, svåra infektioner och infertilitet.

Bristen på toaletter och rinnande vatten påverkar inte bara de unga flickor som har mens, utan hela skolan.

Tänk dig själv hur du skulle känna dig om fick mens och inte hade något fungerande vatten, inget fungerande mensskydd, inte ens en toalett där du kunde byta ut din smutsiga trasa mot en ny i lugn och ro. Du väljer i stället att gå ut till skolans "alternativa" toalett, vilket är en buske utanför. Där avföring, gamla blodiga trasor och risken för att bli utsatt för våld och sexuella trakasserier är hög.

Bristen på toaletter och rinnande vatten påverkar inte bara de unga flickor som har mens, utan hela skolan. Sjukfrånvaron bland lärare är hög då de heller inte kan gå på en fungerande toalett. Om en lärare blir sjuk på grund av dålig hygien innebär det att lektionerna bli inställda. Lärare måste ibland be eleverna att gå ut från klassrummet då stanken från avföring i busken utanför är för stark.

Det här är en anledning till att u-länder förblir u-länder, då unga flickor missar eller helt och hållet hoppar av skolan för att de inte vet hur de ska hantera sin mens.

Tänk dig själv att gå i en skola med 6 000 elever som alla behöver göra sina behov i buskarna. Tänk dig själv att ha mens och gå i en skola med 6 000 elever där du måste stå i en buske och byta ut ett torkat löv mot ett annat. Det är en verklighet jag inte vill leva i, och jag tror ingen av er heller vill det.

Det här är en diskriminering av mänskliga rättigheter. Det här leder till att unga flickor missar stora delar av skolan, de missar stora delar av kunskap. Det här är en anledning till att u-länder förblir u-länder, då unga flickor missar eller helt och hållet hoppar av skolan för att de inte vet hur de ska hantera sin mens.

Jag tycker att mer människor ska engagera sig i mensfrågan, både nationellt men också internationellt. Både män och kvinnor. För tillsammans kan vi göra nytta, tillsammans kan vi skapa en ändring. Tillsammans kan vi skapa en värld där mänskliga rättigheter inte diskrimineras, där unga flickor kan känna sig trygga i skolan. En värld där trygghet och solidaritet är en självklarhet.

KN

Läs också:

Ojämlik vård vid endometrios – så många i Västernorrland har fått diagnosen

Rätten till abort – en frihet som måste försvaras

► Krönika: Deniz Fryksell: Första gången gör inte ont – om det görs på rätt sätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons