Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom Permobils framgångsrika yta finns vi underbetalda arbetare på golvet

Annons
Skribenten jobbar på elrullstolsföretaget Permobil i Timrå och menar att arbetarnas lön inte motsvarar framgångarna.

Jag är en arbetare på Permobil produktion AB i Timrå som har märkt att det står rätt mycket positivt om Permobil i media och tidningar nu för tiden. Så jag tänkte väl med denna insändare skapa lite motvikt, genom att förklara en Permobilarbetares vardag.

Vi tillverkar världens mest högkvalitativa elrullstolar samt anpassar dem vid behov, exakt efter kundernas mått och funktionsnedsättningar. Vi är ensamma i världen om denna typ av specialanpassning. Vårt slit och flit skänker dem mobilitet och frihet som individer.

I skuggan av olika priser ligger en fackansluten Permobilarbetare i snitt 3 200 kronor under IF Metallarbetarnas snittlön i Medelpad/Jämtland.

Då skulle man kunna tro att det gav följdeffekten att en arbetare vid detta företag skulle tjäna en rätt så bra lön, för vi har också rätt återkommande fått höra att ”vi är världens bästa rullstolsmontörer”. I ett företag som växer och ökar omsättning så det knakar. Men ack vad ni bedrog er.

För Plus-kunder: Nya jobb till Timrå när Permobil utökar: "Gör vår digitala resa just nu"

I skuggan av priser som årets Medtech-företag år 2012 och Svenska LEAN-priset 2017 så ligger en fackansluten Permobilarbetare i snitt 3 200 kronor under IF Metallarbetarnas snittlön i Medelpad/Jämtland (IF Metalls Avdelning 6). Vilket är i botten på IF Metalls statistik för samma område.

Som tack för gott arbete med pressade produktionstider och effektiviseringar som ledde till LEAN-priset 2017, belönar företaget oss med att själva avsluta förhandlingen på en procent som ger en löneökning som garanterar att detta glapp kommer öka. Med motivet att "annars blir vi ett företag som driver inflation".

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Detta gäller alltså arbetare som jobbat vid företaget på ett uppskattat snitt mellan 12 och 15 år som vi talar om.

Samtidigt som vi i Sundsvalls tidning den 10 November 2017 kunde läsa den mot oss hånfulla artikeln, som berättar att de anställda tjänstemännen i Permobil AB har den tredje högsta snittlönen i Västernorrland.

Då märker man att Permobil ser skillnad på folk och folk.

Permobilarbetarn

SVAR DIREKT:

Det finns en överenskommelse, ett treårigt löneavtal mellan IF Metall och Teknikföretagen. Efter årets lokala förhandling hamnade löneökningen på Permobil Produktion över avtalad nivå. Detta är alltså en högre löneökning än den överenskommelse som avtalats under treårsperioden. Vi på Permobil för gärna en fortsatt dialog med medarbetare och facket, men det kommer inte ske i media utan i en dialog där vi sitter ned tillsammans och samtalar. 

Martinus Rönnerman, kommunikationsansvarig Permobil

Läs också:

Seriösa företag ska inte behöva betala för de oseriösa

L: Inför obligatorisk a-kassa och bryt kopplingen till facket

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons