Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara för att antalet anmälda brott minskar betyder det väl inte att tryggheten ökar?

Annons
Skribenten är tveksam till uppgifterna om ett minskat antal anmälda brott.

Med anledning av plusartikeln Antalet anmälda brott minskar – i motsats till vad många tror: "Vi måste skilja på fakta och upplevelser", ST 24/5.

Tyvärr vore det väldigt intressant att se statistik på benägenheten att anmäla begångna brott. Jag vet inte själv hur den ser ut men jag märker från väldigt många håll, även i massmedia, att många har den inställningen att det inte är lönt att ens anmäla brott eftersom ingenting händer. Då undrar jag om inte minskningen som redovisas till stor del beror på just det?

Visst skall man inte tro på allt som redovisas i massmedia men man kan bara titta på ST:s insändarsida, till exempel om hur trafikbrotten ökar utan att det åtgärdas. Otryggheten sprider sig i samhället, men vad beror det på?

Det är inte rimligt att jämföra trygghet med antalet anmälda brott.

Rapporterna från Navet med omgivning visar hur brotten sker öppet utan att någon ingriper. Tilltron till polisen med begränsade resurser minskar hela tiden. Att då redovisa att antalet anmälda brott minskar och att vi därmed har ett tryggare samhälle. Med den retoriken skulle man kunna tycka att om vi tog bort möjligheten att anmäla brott genom att ta bort polisen och kanske privatisera den med ordningsvakt eller liknande skulle då samhället vara ännu tryggare.

Med andra ord är det inte rimligt att jämföra trygghet med antalet anmälda brott. Kolla bara hur många affärsägare som struntar i att anmäla brott för att det inte händer något. Klart att statistiken då talar för färre brott, men brotten minskar väl inte för det, eller?

Nej skärpning, jag tycker att detta är en partsinlaga.

Timråbo

Läs också:

Öppet missbruk på Navet framför barn – ska vi ha det så här?

► [+] Ledare: Bohlin om otryggheten i Sundsvall : Inte rimligt att kommunens ordningsvakter ska sköta polisens uppgifter

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons