Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barackerna på City-P solkar ner Stenstan – skolboksexempel på parasitär arkitektur

Annons
Insändarskribenten är kritisk till planerna på att bygga radhus  på taket på P-huset City. Foto: Mårten Englin

Så var det dags igen i staden som kämpar efter att på alla sätt skaka av sig titeln som Sveriges vackraste stad. En trave tjock-TV-apparater till radhus ska nu lämpas av uppe på City-P. Arkitekterna på Tyréns måste ha frågat sig, hur får vi ett parkeringshus att se ännu lite värre ut? Nu har vi svaret.

Det här är ett skolboksexempel på parasitär arkitektur. De som kommer att uppehålla sig inne i dessa hålrum kan blicka ut över Stenstans stadssiluett, men vad finns det att blicka tillbaka på? Kantiga former, stora grå glaspartier och en mur av rå betong.

Det som skett på Norrmalm är ingenting annat än ett vedervärdigt nedstigande i modernismens absoluta avgrundshål

Norrmalm är Stenstans hjärtskärande kontrast. Det som skett på Norrmalm är ingenting annat än ett vedervärdigt nedstigande i modernismens absoluta avgrundshål.

Allt hopp är dock inte ute. Det finns fortfarande rivningsluckor på Norrmalm som behöver fyllas igen. Kommunen har här alla möjligheter att sätta ner foten och kräva att det som byggs harmonierar med Stenstan.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det finns heller inget som hindrar Corner Property Partners, det företag som ska bygga radhusen, från att anlita en yrkesskicklig arkitekt. Vad sägs om hus med själfulla fönster, balkongräcken i smide och snedtak (även ett klokt val med tanke på den snö som emellanåt faller)?

För den omkringliggande staden blir den förfulning som dessa takhålor medför en dyr historia

Visst drar det upp kvadratmeterpriset en aning, men detta bygge kommer hur som helst att bli kostsamt. Att till det yttersta snåla in på exteriören har en marginell inverkan på totalkostnaden, men för den omkringliggande staden blir den förfulning som dessa takhålor medför en dyr historia.

Ta värdena som de vackra husen i Stenstan genererat sedan de uppfördes. Dessa värden har med råge överträffat byggkostnaderna för länge sedan, och husen kommer fortsätta att stå i århundraden. De planerade barackerna ovanpå City-P kommer i stället solka ner den närliggande Stenstans skönhet och sänka stadens värde och attraktivitet. 

SNM

Läs också:

För Plus-kunder: De tar boendet till nya höjder – vill bygga spektakulära radhus mitt i Sundsvall: "Det blir en egen oas"

För Plus-kunder: Huset ska andas storstad – här byggs 42 bostadsrätter med takterrasser

För Plus-kunder: Känd krögare ska driva restaurangen i nya kvarteret på Storgatan: "Jag föll direkt"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons