Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnslig syn på demokrati – majoriteten ska styra och inte krokodiltårar för SD

Annons
Svante Lejon skriver att oavsett om man som parti eller block har 20 eller 49 procent innebär det att man får finna sig i att vara i opposition, det är så vårt politiska system fungerar. Bild: Anders Wiklund/TT

Replik på Fulspelande politiker har väckt en främmande tanke – jag tänker rösta på SD, ST 4/7.

Rune Östberg skriver att han tänker rösta på SD men också att han är opolitisk. Bara detta ger ett förvirrat intryck. Resten är en mycket märklig syn på demokrati. Han tycker att de andra partierna ska "respektera SD" och inte "frysa ut ett parti som representerar cirka 20 procent av väljarna". Östberg tycker att SD ska styra arbetet i en del Riksdagsutskott, alltså få inflytande över 20 procent av politiken.

Vi har ett system där de som bildar majoritet bestämmer och de andra utgör opposition. Östberg säger att han aldrig har organiserat sig politiskt trots sina 76 år. Det är synd för i partiarbete skulle du ha lärt dig vad majoritetsstyre betyder. Får man 20 eller 40 eller 49 procent får man finna sig i att vara opposition, så enkel är principen och det handlar inte om att någon "röstat fel". Trots att du är tio år äldre än mig måste jag säga att din syn på demokrati är barnslig.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Själv har jag från och till deltagit i partiarbete och är faktiskt glad för att så pass många orkar engagera sig och hålla vår demokrati vid liv. Det vore hälsosamt för demokratin om det var fler. Det är okunnigt och ovärdigt att smutskasta alla de som gör att också du får leva i en demokrati. Socialdemokraterna i Sundsvall har cirka 1 200 medlemmar, men de heltidsanställda politikerna är faktiskt väldigt få i förhållande till alla medlemmar.

Svante Lejon

Läs också:

► SD har bytt riktning – ska väljarna känna sig lurade?

Om vi slutar tala illa om SD kanske det hejdar deras framfart

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons