Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre pensioner gynnar jobben – enfaldigt att det inte satsas mer på att förbättra pensionssystemet

Annons
Insändarskribenten skriver att pensionssystemet är underfinansierat, fast bättre pensioner skulle gynna arbetsmarknaden. Bild: Janerik Henriksson/TT

Sverige är på väg mot botten i EU:s pensionsliga. Pensionssystemet är underfinansierat, fast bättre pensioner skulle gynna arbetsmarknaden genom att pensionärernas valfrihet och konsumtion skulle öka och bidra till ökad efterfrågan av varor och tjänster som gynnar arbetsmarknaden.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Höjd pensionsålder förbättrar bara pensionen till folk som kan och arbetar längre. Pensionssystemet finansieras till stor del av allmänna skatter. Allmän pensionsavgift från lön och ersättningar från social- och arbetslöshetsförsäkringar finansieras i praktiken av allmänna skatter, efter ett avdrag på skatten motsvarande allmän pensionsavgift i samband med taxeringen.

Pensionssystemet finansieras sedan från arbetsgivaravgiften. Bättre pensioner förespråkas sällan när det handlar om att skapa fler jobb, utan sänkt skatt på arbete, men jobbskatteavdraget, rut och rotavdraget är också i praktiken skattefinansierade. Jobbskatteavdraget kostar exempelvis statskassan över 100 miljarder årligen.

Det är enfaldigt att det inte satsas mer på att förbättra det underfinansierade pensionssystemet när bättre pensioner skulle skapa fler jobb. Folk kan tro att det är arbetslösa, sjuka eller invandrarna som är syndabockarna, när det är Pensionsgruppen, alltså företrädare från S, MP och de borgerliga partierna M, L, C och KD som ansvarar över pensionssystemet.

Pyramidspelet

Läs också:

Superseniorerna blir allt fler i länet: "Träningen ger mig ett friskare liv"

Staten måste betala tillbaka skulden till alla pensionärer

Inför en garantipension och vinn mängder av röster i nästa val

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons