Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behörighetskravet i läraryrket har nått vägs ände

Annons

Det råder brist på utbildade lärare och det kommer troligtvis att påverka Sverige som kunskapsnation i framtiden. Särskilt orter som Sollefteå som ligger långt från universitetsstäderna kommer att drabbas hårt. Inom 10 år väntas stora pensionsavgångar bland lärare i Sollefteå kommun. Något annat som inte förbättrar situationen är behörighetskravet för tillsvidareanställning. Innan vi går in på det kan vi fråga oss: Vem vill bli lärare?

Arbetsmiljön på många skolor är minst sagt tuff. Risken att bli utbränd eller drabbas av depression är större för lärare än sammantaget för alla yrken enligt Försäkringskassans siffror.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Och lönerna då? Tja, de stora lärarförbunden har i stor utsträckning kommit med sifferlösa avtal år efter år och lagt skulden på politikerna för de låga lönerna. Nu har äntligen Sollefteå kommun kommit med en lönehöjning för kommunens lärare men det var antagligen för att man ville ha del av riktade bidrag från staten.

Läs också: Nytt vikariestopp runt hörnet om vi fortsätter så här

Detta har skapat en grogrund för den fria kämpande fackföreningen, SAC­ Syndikalisterna som bildat en sektion på Vallaskolan i Sollefteå. På Vallaskolan har flera rutinerade lärare sagt upp sig av olika skäl men ett betydande skäl är behörighetskravet. Flera obehöriga lärare vet med stor säkerhet att de skulle få fortsätta nästa läsår om de ville. Men många vill inte och en anledning kan självfallet vara att alla obehöriga lärare mellan 20 ­ 60 år ska ut och söka sommarjobb eftersom de vägras ferieanställning.

Vi är tacksamma för alla 20-­åringar som går in och täcker upp där det saknas behöriga lärare. Utan lön under sommarlovet kommer varken friska fläktar i form av 20­-åringar eller mer rutinerade medelålders lärare stanna någon längre tid i skolbranschen. Behörighetskravet är inte kompatibelt med den rådande lärarbristen, det skapar bara tätare lärarbyten. Vi anser att både kontinuitet och kompetens måste prioriteras för att råda bot på problemen med den höga omsättningen av lärare på Vallaskolan. Obehöriga lärare måste få rätt att studera på arbetstid! Ettårs­avtal istället för obetalda lov. SAC ­Syndikalisterna värnar inte bara sitt eget skrå, vi organiserar alla yrken!

Anders Malmros

Anton Molén

Jimmy Kjellström

Vallaskolans sektion av SAC ­Syndikalisterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons