Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöver vi en jättepenis på torget?

/

Annons

Västernorrland är gammaldags. Präglad av den gamla bruksorten är jämställdhet ganska många gånger ett blankt område. Synd, för områden med tillväxt behöver ta tillvara på kvinnors resurser för att vara framgångsrika.

Kanske speglas det av att det kommer ett förslag om att bygga en jättepenis på torget? En sorts jättestor manifestation av det manliga tolkningsföreträdet som råder i området. Ett stort organ som kommer att stå där i evigheter och påminna kommande generationers Sundsvallsbor om vilken kultur som rådde 2016. Kommer de att tacka oss? Eller kommer de att säga att det rådde någon sorts vansinnig tro på att 38 våningar skulle lösa alla problem som fanns? Och att det blev totalt misslyckat?

Läs också: Norra kajen är ett bättre läge för Gert Wingårdhs skyskrapa

Läs också: Skyskrapan på torget väcker känslor: "Vansinnigt, sjukt, korkat, idiotiskt och alldeles fantastiskt underbart"

Läs också: Så kommer skyskrapan att byggas – "Modern men med samma material som andra hus i stenstan"

Läs också: Nyberg och Wingårdh vill bygga höghus på Stora torget: "Kyrkan kommer inte längre dominera stadsbilden"

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Kommer entreprenören som vill bygga fallossymbolen som en frälsare? Våra politiker verkar vara saliga över vilken fantastisk framtidslösning som presenteras. Eller är det kejsarens nya kläder som syns? Eller inte syns? Personer som kommer som frälsare behöver synas noga i sömmarna – är det hållbara förslag? Finns det tillräckligt kapital? Eller blir det bara skulder och ett hus som går i konkurs vid 14 våningen? En kvarts miljard är rysansvärt mycket pengar och notan slutar knappast där. Vem betalar när det behövs 50 miljoner kronor till?

Andra städer har inte så mycket stök med sina torg. De finns där. Utan ny dyr beläggning eller fallossymboler. I kloka städer uppmuntrar man till folkliv, torgförsäljning och evenemang. Här i Sundsvall verkar vi ha fått fnatt över vårt torg.

Om det är rätt eller fel att bebygga torget i vår unika sekelskiftesstad med en jättestor penis går inte att uttala sig säkert om. Det är så många frågor som behöver undersökas först. Så många ifrågasättande som behöver göras.

Ett är dock säkert: Om det blir ett misslyckat projekt kommer omvärlden att storskratta ut Sundsvallsborna som har en misslyckad fallos mitt i sin unika stad. Själv tycker jag att huset skall byggas någon annanstans, Norra kajen exempelvis. Framtiden fordrar något annat än ett gammaldags manligt tänkande och storslagna planer med tveksamt innehåll.

Dubito

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons