Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnar äter älgkött för miljontals kronor medan vi köper danskt griskött – det är något fel på djurpolitiken

Annons
Björnstammen har vuxit explosionsartat de senaste 100 åren vilket orsakat stor skada, menar skribenterna. Bild: Ludwig Arnlund

Kanadagäss och skarvar skiter sönder fina miljöer och nu är de ”heliga” måsarna i stan och stör den nattsömn som vi så väl behöver. Björnar, sälar, skarvar, kanadagäss, måsar, mårdhundar med flera förstör för oss människor. Uttrycket ”Die dummen Schweden” (de dumma svenskarna) känns passande när vi läser hur man planterar ädelfisk som skarvar och sälar sedan äter upp, liksom när vi låter ekologiskt ren- och älgkött bli föda åt björnar, vargar och lodjur medan vi själva äter massproducerat danskt griskött.

Björnen dödar 6–7 älgkalvar per år, enligt en studie refererad i Naturvårdsverkets förvaltningsplan för björn 2014–2109. De 3 000–4 000 björnarna som finns nu, äter älgkött för minst 100 miljoner och jaktvärdet kan beräknas till lika mycket. En annan studie säger att varje björn tar elva renkalvar. Jakten liksom bärplockningen är en viktig del av svenskarnas historia och kultur. Tyvärr avstår många från att gå i skogen för att plocka bär och svamp för att man inte känner sig trygg. Dagens djurpolitik saboterar vår kultur, hållbart utnyttjande av naturresurser och är förstås en stor förlust i pengar och upplevelser.

I södra Sverige, där det inte ska finnas björn, är man mycket positiva till att det ska finnas massor av björn i Norrland för det hotar inte deras kultur. På 1600-talet fanns det björn till och med i Skåne men riksdagen har beslutat att björnens naturliga utbredningsområde är Norrland och lite av nordligaste Svealand. Ungefär 90 procent av riksdagsledamöterna och folket bor alltså söder om det område där björnarna ska finnas. Vi och de flesta i Norrland tycker att det är okej med björn men inte flera tusen.

Det har varit osakligt, slösaktigt, vilseledande och ovetenskapligt av en myndighet att tillåta björnstammen att explodera.

Naturvårdsverket bryter mot sunt förnuft och vetenskapliga principer när de utifrån vissa modellberäkningar har fastnat för att det absolut måste finnas minst 2 350 björnar i Sverige för att på 100 års sikt garantera en genetiskt frisk björnstam. Enligt deras egna uppgifter är den nuvarande björnstammen genetiskt frisk trots att det bara fanns cirka 100 björnar för 100 år sedan.

Verkligheten, alltså inte teoretiska modeller, säger att 3 000–4 000 friska björnar har utvecklats från cirka 100 individer. Med tanke på dessa fakta har det varit osakligt, slösaktigt, vilseledande och ovetenskapligt av en myndighet att tillåta björnstammen att explodera. En förklaring till att detta fått ske är nog att det finns björnkramare i alla partier och det gör frågan känslig, vilket lett till en slags icke-politik. Det är dags för en politik som sätter mänskliga intressen före djurterror.

Åke Grundberg, Svante Lejon och Fredrik Nilsson

Nybildade Tankesmedjan Civision (S) Norrland TCSN

Läs också:

► [+] Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt – nu är björnen i Los skjuten: "Trots skrämselteknik så kom den tillbaka"

MP: Nationalparkerna har fler besök än fotbollsallsvenskan – visst bryr vi oss

Nedslående svar från partierna om biologisk mångfald – ingen vet hur hoten ska minskas

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons