Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börja med en varningstext efter varje artikel om SD – då kan ni inte säga att ni inget anade

Annons
Peder Forsberg vill att media behandlar Sverigedemokraterna på ett annorlunda sätt då han menar att partiet är ett hot mot demokratin. Bilder: Hasse Holmberg/TT / Christine Olsson/TT

Media menar att de ska vara opartiska, neutrala och objektiva i sin rapportering. Hur är det möjligt om man samtidigt ska beskriva verkligheten och sanningen. Och om man nu absolut ska vara neutral och objektiv, borde man ändå varna för vissa omständigheter?

Att exempelvis skriva att rökning kan skada hälsan är ju inte att ta ställning mot eller för tobaksindustrin. Det är inte ens att ta ställning mot eller för rökning.

Genom sitt sätt att behandla NMR, SD och liknande organisationer kan media starkt bidra till att de blir normaliserade i allmänhetens ögon. Vilket också har skett med SD. Plötsligt är de inget hot längre. Plötsligt är de inte ens att anse som rasistiska.

Det mest värdefulla vi har är vår demokrati. Våra förfäder har kämpat och slagits för den. Vi borde också tycka att den är värd att slåss och kämpa för.

SD och andra rasistiska och fascistiska föreningar och organisationer växer och får ett allt starkare fäste i vårt samhälle. Därmed hotas också vår demokrati och frihet. Det är ett reellt hot.

Det mest värdefulla vi har är vår demokrati. Våra förfäder har kämpat och slagits för den. Vi borde också tycka att den är värd att slåss och kämpa för. Genom att media behandlar dessa organisationers ledare som typiska och vanliga så gör man dem också till normala. Vi ser dem inte som det hot de är.

Enligt vedertagen praxis ska man uppfylla tre kriterier för att vara en fascistisk rörelse, organisation eller förening. SD uppfyller två av dessa kriterier med råge! Och ett av dem precis på gränsen. NMR behöver vi inte ens diskutera. Som jag ser det är det inte någon osanning, eller något oriktigt i att påstå att SD är fascistiska och rasistiska.

I slutet av varje reportage, artikel eller reklamannons, kan man lägga till en liten varningstext:

”Vi vill uppmärksamma att denna text handlar om ett rasistiskt och fascistiskt parti/organisation/förening, som genom sin verksamhet starkt hotar vår demokrati och frihet.”

Det skulle i alla fall varna de som röstar på SD och liknande organisationer så att de inser att de kan rasera vår demokrati och vår frihet om de kommer till makten. Att de kan förstöra vårt land. Då har man i alla fall blivit varnade, och kan inte säga att man inget visste eller anade. Att man inte kunnat tro. Att man inte förstått. Skulle media kunna tänka sig att göra Sverige den tjänsten för vårt samhälle, och för vår demokrati?

Peder Forsberg, kultur- och integrationsarbetare

Läs också:

Att visa sina svagheter är att visa sig stark – jag medger att jag är rädd för SD

► Jimmie Åkesson (SD): Vi vill göra Sverige bättre – på riktigt!

► SD:s quickfix går framåt när sossarna svänger höger

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons