Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buskörning även i insjöar: Viktigt att polisanmäla överträdelser

Annons
Vattenskotrar uppenbarligen ett stort bekymmer och irritationsmoment inom regionen. Bilder: Laura Leyshon / Johan Nilsson/TT

Med anledning av ett flertal insändare som under de senaste veckorna förekommit kring ämnet vattenskotrar vill jag gärna komplettera lite.

Länsstyrelsen har klara regler för var vattenskoter får framföras. I skärgården är dessa hänvisade till farlederna. Vad gäller Västernorrlands insjöar är körning av vattenskoter överhuvudtaget inte tillåtet, ett förbud som dock på sina håll tyvärr ej respekteras.

Ett sorgligt exempel på detta är till exempel Gissjön, en sjö bland flera andra i Ånge kommun där vissa förare buskör med vattenskoter utan hänsyn till vare sig människor eller djurliv. Liksom i flera närliggande sjöar och vattendrag respekteras varken omkringboende eller miljö utan man kan utan betänkligheter tillbringa timme efter timme med att sprida avgaser och föra oväsen och därigenom orsaka stor olägenhet (ett beteende som tyvärr också förstör för de vattenskoterförare som faktiskt sköter sig).

Förare är skyldig att iaktta fartgränser och väjningsregler, överträdelser bör anmälas på samma sätt som andra typer av trafiköverträdelser, enligt skribenten. Bild: Maja Suslin/TT

Precis som skribenten för insändaren Finns regler för vattenskotrar påpekar i ST 16/7 kunde Länsstyrelsen gärna vara tydligare med att informera om vilka regler som gäller vid vattenskoterkörning. (Ett dilemma i sammanhanget är dock att det har ifrågasatts om vattenskoterförordningen är förenlig med EU:s regler, och i nuläget kan därför inte svenska myndigheter bedriva tillsyn utifrån förordningen.)

Den alltför ofta förekommande buskörningen är ett hot mot såväl miljö som andra människors liv, hälsa och välbefinnande. Det är därför viktigt att agera genom att polisanmäla överträdelser mot de lagar och regler som finns.

Det man däremot som privatperson kan göra för att agera mot påtaglig buskörning är att med hänvisning till sjötrafikförordningen och Miljöbalken anmäla densamma. Detta är fullt möjligt då vattenskotrar lyder under samma lagar som ordinarie båttrafik och förare av dessa därigenom är skyldiga att se till att inte skada eller olägenhet uppstår på miljön eller människors hälsa. Förare är skyldig att iaktta fartgränser och väjningsregler, vara nykter och se till att inte omgivningen störs i onödan. Överträdelser mot detta bör anmälas på samma sätt som andra typer av trafiköverträdelser.

Den alltför ofta förekommande buskörningen är ett hot mot såväl miljö som andra människors liv, hälsa och välbefinnande. Det är därför viktigt att agera genom att polisanmäla överträdelser mot de lagar och regler som finns. På det viset bidrar man till att motverka den totala anarki i våra insjöar, hav och vattendrag som annars kan bli resultatet.

Slutligen: det kanske också kunde vara en god idé att media genomför en granskning av vattenskotertrafiken i våra hav och sjöar? Såväl djur och människor som miljö påverkas negativt av buskörning från de förare som inte har begrepp att följa lagar och regler och visa normal hänsyn. Företeelsen är alltså att betrakta som ett problem av stor dignitet.

Omkringboende

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

Att jaga fåglar och bete sig som idioter är ingen rättighet ens för vattenskoterägare

Det är mysigt att bo i hamnen – men inte med fortkörare

Buskörning med vattenskotrar i Alnösundet måste stoppas

► [+] Vattenskoter – ett sommarnöje ute till havs: "Det är en frihetskänsla"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons