Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads går emot sina egna medlemmar

Annons

På prestigeprojektet i Timrå, projekt Helios på Östrand, har nu förhandlingarna om våra löner strandat. Vi hantverkare har tackat ja till det bud som arbetsgivaren gett oss, men Byggnads säger till oss att det inte är bra nog. Byggnads säger till oss att de hellre ser att vi får stupstockslön för att gagna statistiken (mäts endast på ackordslöner) för framtida lönebildning.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Trots att vi som arbetar på projektet alltså har tackat ja så stoppar Byggnads mig och mina arbetskamrater från att tjäna en lön på över 200 kronor i timmen samtidigt som vi kan arbeta på en säker arbetsplats och dessutom har arbete i cirka två års tid – det känns helt overkligt i dagens läge.

Företaget, Peab, säger att de vill ha svensk arbetskraft och hittills har de hållit vad de sagt. Men nu förstår jag om ryssen kommer, det vill säga arbetskraft från Ryssland, Slovakien, Polen med flera. Se bara på hur det ser ut i och runt Norra Kajen mitt i Sundsvall, de flesta byggprojekten har ingen svensk arbetskraft men ändå är det svenska företag som driver byggena. Det är ju det samhället vi lever i i dag – marknadsekonomi.

Vi är rädda om våra arbeten och vår tradition som byggnadsarbetare. Varför går Byggnads emot oss medlemmar? Det är ju vår privatekonomi det handlar om, inte de fackligas.

Snart arbetslös?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons