Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt placering på skyskrapan – tänk Triumfbågen i Paris

Annons

I alla tider har människan intresserat sig för vertikaliteter: Torn, pyramider, minareter och katedraler med mera. Och under senare sekel har fascinationen gällt även höghus. Nu finns en idé om en skyskrapa intill Stora torget. Jag har inget problem med en hög byggnad eller att den uppförs centralt i den gamla stenstadsbebyggelsen. Men själva positionen tyder på tondövhet hos förslagsgivarna.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Att affärsmannen bakom idén saknar "känsla för feeling" är inte att förundra sig över, men jag hade förväntat mig mer "know how" av mästerarkitekten. Att klämma in ett torn intill torget talar för estetisk dyslexi. Det skapar en dissonans i en homogen miljö och bildar en disharmonisk skyline. Från bron och fjärden skulle byggnaden sammanfalla med kyrkan i och med en placering alltför nära Kyrkogatan. Det bör i stället vigas en plats där huset gör sig bättre, och att det gör sitt bästa för stadens helhet.

Läs också: Rädda torget och skrota höghusplanerna

Läs också: Behöver vi en jättepenis på torget?

Läs också: Så kommer skyskrapan att byggas – "Modern men med samma material som andra hus i stenstan"

Läs också: Nyberg och Wingårdh vill bygga höghus på Stora torget: "Kyrkan kommer inte längre dominera stadsbilden"

Det är på bussterminalen och upp mot Sjögatan som en skyskrapa bör resas. Då får vi en markör som inleder vår paradgata Esplanaden. Inte minst blir det lämpligt som en pendang till det höghus vilket snart tillkommer i övre änden av samma stråk, alltså det planerade nybygget på Erstagatan. Triumfbågen i Paris samspelar med obelisken på Place de la Concorde i andra änden av Champs Élysées. Avenida de los Muertos löper mellan tempelfundamenten i Teotihuacán. Med en korrekt placering av byggnaden får även vi en storstadsmässig inramning.

Daniel Jacobson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons