Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerkvinnorna: "Låt även egenföretagare göra avdrag för friskvård"

Annons
Centerkvinnorna anser att även de som driver egen firma borde ha rätt att få göra avdrag för friskvård. /Arkivbild

Var tredje kvinna känner sig ofta eller alltid stressad på jobbet. Många branscher där kvinnor verkar som egenföretagare är fysiskt och psykiskt påfrestande. Axlar som värker, stress som orsakar magont, huvudvärk som begränsar ork och arbetsglädje.

De sjukskrivna kvinnorna är i dag nästan dubbelt så många som de sjukskrivna männen och den negativa trenden håller i sig. Samtidigt är det belagt att fysisk aktivitet främjar hälsan, hjälper människor att bättre hantera stress och kan bidra till att minska risken för sjukskrivning och sjukfrånvaro.

Läs även:

Nytt beslut: Golfare och ryttare kan också få friskvårdsbidrag

Kvinnor väljer mer ofta än män egen firma som företagsform. Det handlar om hundratusentals frisörer, konsulter, sjukgymnaster och så vidare. Till skillnad från andra företagsformer får dessa företagare inte göra avdrag för friskvård. Nej, de med enskild firma måste bli sjuka först - eller få fysisk aktivitet utskrivet på recept av en läkare.

För många straffar det sig att göra resan från arbetstagare till arbetsgivare. Det tycker vi är galet och otidsenligt.

De sjukskrivna kvinnorna är i dag nästan dubbelt så många som de sjukskrivna männen och den negativa trenden håller i sig.

Centerkvinnorna anser att även de som driver egen firma borde ha rätt att få göra avdrag för friskvård. Den skattebefriade personalvårdsförmånen motsvarar i dag kostnaden för ett årskort på gym och borde inte bara betraktas som en förmån utan även som en investering - för långsiktigt hållbart företagande i hela landet.

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

Märta Brita Svensson, ordförande Medelpads Centerkvinnor

Läs mer här:

Våldsutsatta kvinnor ska garanteras en bostad

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons