Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyklisterna bör visa stor hänsyn till de gående

Annons

Cykeln är ett fordon och omfattas av trafiklagstiftningen. Fordon ska framföras på gator och vägar. Det är klart att det uppstår problem när man numer blandar fordon med fotgängare på gång- och cykelvägarna.

Tidigare hade de gående hela trottoaren för sig själv. Nu ska utrymmet delas med ett fordon som förs fram snabbt i förhållande till gångarna som dessutom inte har ögon i nacken. En del av gång- och cykelvägarna har markerad linje för cykel respektive gående. Konstigt nog har cykeln större utrymme än de gående. Det finns liten plats att gå med barnvagn och ett barn i bredd eller två föräldrar tillsammans med ett barn. Ett utrymme som dessutom ska delas med löpare, skateboardåkare, segways och så vidare.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Bilister vill inte ha cyklister på gatorna trots att det handlar om fordon i båda fallen. Cyklisterna vill inte beblanda sig med vare sig bilar eller fotgängare. Fotgängarna vill inte ha cyklister på trottoarerna.

Eftersom cykeln är ett fordon som framförs tyst och snabbt bör cyklisterna visa stor hänsyn till gångtrafikanterna som är betydligt långsammare. Men om alla håller högerregeln och anpassar hastigheten till rådande förhållanden och visa hänsyn borde det fungera för alla även för bilister som måste dela vägbana med andra fordon, till exempel cyklister.

Håll till höger Alice

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons