Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att införa en frigörelsedag för homosexuella

Annons

Det är dags att införa en dag, en så kallad frigörelsedag, som uppmärksammar den viktigaste händelsen i svensk hbtq-historia, dagen som ledde till att sjukdomsstämpeln för homosexualitet avskaffades.

Den 29 augusti 1979, för 37 år sedan, inträffade den mest omvälvande händelsen i svensk hbtq-historia, det vill säga ockupationen av Socialstyrelsens trappa som hade sin upprinnelse i att flera homosexuella tröttnat på att bli klassade som sjuka och därför under en tid börjat sjukskriva sig på grund av homosexualitet. Steget vidare var att ett antal aktivister ockuperade Socialstyrelsen för att få till stånd en förändring av sjukdomsstämpeln.

Tack vare detta initierade Socialstyrelsens dåvarande generaldirektör, Barbro Westerholm, att sjukdomsstämpeln togs bort. Detta blev startpunkten för att fler reformer för homosexuella därefter kunde införas.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det skulle också vara lämpligt att hbtq-rörelsen reflekterade över om det vore dags att göra som i Tyskland, att man samlade Pridefestivalerna till en dag som hade en särskild betydelse för det stora flertalet hbtq-personer. I Tyskland firar man Christopher Street Day, den 28 juni, för att uppmärksamma när hbtq-personer slog tillbaka mot polisens trakasserier på gaybaren Stonewall Inn i New York år 1969. I Sverige skulle den 29 augusti få samma roll.

För att uppmärksamma den här viktiga dagen i svensk hbtq-historia, är det nu dags att den 29 augusti blir nationell frigörelsedag för homosexuella. I dag finns det dagar namngivna efter bakverk och diverse annat, så det är inte särskilt långsökt att en så pass viktig händelse som att borttagandet av sjukdomsstämpeln för homosexualitet uppmärksammades nationellt varje år.

Jenny Edberg

Vice förbundsordförande

Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons