Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att reda ut mjölkens betydelse

Annons

Replik på "Hållbara matvanor innebär minskad konsumtion av animaliska livsmedel", ST 17 juni.

Per-Anders Jande och Jonas Norberg, Svensk mat- och miljöinformation, konstaterar i sitt svar att vi på LRF Mjölk har till uppgift att marknadsföra mjölk. Det är klart att vi på LRF Mjölk är partiska, men till skillnad från Jande och Norberg bygger vi våra uttalanden på vetenskap och fakta från våra myndigheter.

Läs också: Vi ställer krav för att säkra marknaden för de lokala producenterna

Läs också: Gick inte att leva på mjölken längre – då sadlade Emil och Ann om från kor till föl

Det är en sak att med en personlig övertygelse som grund välja bort vissa livsmedel. Att skapa oro och skrämmas med rena lögner för att nå sina ideologiska mål är något helt annat. Att dessutom dölja det bakom en avsändare som Svensk mat- och miljöinformation är direkt vilseledande.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Världen behöver mer hållbar mat och vi måste äta för att överleva. Mjölk är ett av världens mest näringsrika och omtyckta livsmedel. Det är också ett av de livsmedel där efterfrågan ökar mest i takt med att fler människor på jorden får råd att äta sig mätta och friska. All livsmedelsproduktion innebär också någon form av miljöpåverkan, både positiv och negativ. 70 procent av klimatpåverkan från vår matkonsumtion sker i dag utomlands.

Läs också: Hävdar man att kött är livsviktigt – då är man på fel spår

Läs också: Fira mors dag utan mjölk

Detta beror enligt Naturvårdsverket framförallt på en ökad import av animalieprodukter. Jag ville i min artikel om den svenska hållbara mjölken lyfta detta och ställa frågan om detta verkligen är en vettig utveckling. Själv har jag jobbat med mjölk i över 30 år och är fortfarande lika fascinerad över detta fantastiska livsmedel och våra duktiga svenska mjölkbönder. Och den som vill ha saklig information mjölk har mer att hämta på hjärtamjölk.se.

Hans Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons